Alina Mungiu-Pippidi vrea să obțină în instanță declasificarea studiul de impact privind reducerea CAS
Alianţa pentru o Românie Curată va ataca în instanţă decizia de clasificare a studiului de impact privind reducerea CAS.
Alina Mungiu - Pippidi a declarat că este o veche tradiţie a României Curate să cerem notele de fundamentare pentru legile cu mare impact social. "Întâi ni s-a spus că nu există aceste note de fundamentare, apoi ni s-a spus că există, dar nu sunt publice', a declarat preşedinta ARC, Alina Mungiu-Pippidi, miercuri într-o conferinţă de presă.
Ea a precizat că notele de fundamentare nu pot fi clasificate.
Citeşte şi: VICTOR PONTA a arătat cum poate fi acoperită reducerea CAS. DOCUMENTUL prezentat de premier la Guvern
'Nu se poate ca un studiu de asemenea importanţă dacă s-a făcut să fie secret. (...) Noi am solicitat cu intenţia de a ataca în instanţă eventuala clasificare a acestui studiu de impact al reducerii CAS', a mai afirmat Mungiu-Pippidi.
Alianţa pentru o Românie Curată a solicitat oficial recent ministrului Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, prezentarea studiilor de fundamentare ale legii care prevede reducerea CAS cu cinci puncte procentuale.
Citeşte şi: Băsescu: Reducerea CAS este de dorit dacă sunt identificate clar sursele bugetare de compensare
'Prin prezenta, formulăm o cerere în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Vă rugăm să ne transmiteţi studiile de fundamentare privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale a căror existenţă aţi admis-o în mai multe declaraţii publice. Vă reamintim că în conformitate cu Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată în 2010 şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 215 din 6 aprilie 2010, art 6, alineatele 3 şi 4, legea trebuia să aibă un studiu de impact ataşat notei de fundamentare', se arată în solicitare.
Citeşte şi: De unde putem finanţa reducerea CAS
De asemenea, ARC cere să se comunice data şedinţei în care s-a decis clasificarea documentelor cu privire al studiul care nu s-a făcut public, la fel ca şi tipul clasificării şi numărul procesului verbal. Alianţa mai spune totodată că va ataca în instanţă decizia de clasificare conform Legii 544.