Alte ţări primesc mai mulţi bani de la emigranţii lor. Cât trimit românii
România se situează pe locul al treilea în Europa şi Asia Centrală în ceea ce priveşte remitenţele, românii urmând să trimită acasă 3,6 miliarde de dolari în acest an, faţă de 9,3 miliarde de dolari în cazul Ucrainei şi 4,1 miliarde de dolari pentru Tadjikistan, potrivit celor mai recente estimări publicate, astăzi, de Banca Mondială.
În ceea ce priveşte ponderea valorică a remitenţelor în Produsul Intern Brut al unei ţări, pe primele locuri în Europa şi Asia Centrală se situează Tadjikistan (48% din PIB), Kârgâstan (31% din PIB) şi Republica Moldova (24,5% din PIB).
Dacă se analizează întreaga regiune Europa şi Asia Centrală (incluzând şi ţările dezvoltate), România se situează pe primul loc în ceea ce priveşte creştere numărului de migranţi internaţionali între 2010 şi 2013 (4,8%), urmată de Turcia (2,8%) şi Ungaria (2,7%).
Pe ansamblu, numărul migranţilor internaţionali în regiunea ECA a ajuns la 30,4 milioane în 2013, relativ neschimbat comparativ cu 2010.
"Remitenţele acţionează ca o contrapondere majoră atunci când fluxurile de capital scad aşa cum s-a întâmplat când Rezerva Federală şi-a anunţat intenţia de a reduce programul de injecţii de lichidităţi. De asemenea, atunci când moneda unui stat scade, remitenţele cresc şi acţionează astfel ca un stabilizator automat", a declarat economistul şef al Băncii Mondiale, Kaushik Basu.
Potrivit Băncii Mondiale, remitenţele în statele în curs de dezvoltare vor creşte cu 6,3% în acest an, până la 414 miliarde de dolari, urmând ca în 2016 să depăşească pragul de 500 de miliarde de dolari.
În ceea ce priveşte remitenţele globale, incluzând aici şi cele către ţările bogate, acestea sunt estimate să ajungă la 550 de miliarde de dolari în acest an, pentru ca în 2016 să atingă nivelul record de 707 miliarde de dolari.
Ţările care vor beneficia de cele mai mari remitenţe înregistrate în mod oficial în 2013 sunt India (cu o valoare estimată de 71 de miliarde de dolari), China (60 de miliarde de dolari), Filipine (26 de miliarde de dolari), Mexic (22 de miliarde de dolari), Nigeria (21 de miliarde de dolari) şi Egipt (20 de miliarde de dolari).
În ceea ce priveşte ponderea valorică a remitenţelor în Produsul Intern Brut al unei ţări, în 2012, Republica Moldova se situează pe locul cinci în lume, cu o cotă de 24% a remitenţelor raportate la PIB, fiind devansată doar de Tadjikistan (48%), Kârgâstan (31%), Lesotho şi Nepal (25%).
Banca Mondială avertizează că un cost ridicat al trimiterii de bani prin canalele oficiale continuă să fie un obstacol pentru utilizarea remitenţelor în scopuri de dezvoltare, pe măsură ce oamenii caută să trimită bani acasă prin canalele neoficiale.
La nivel global, costul mediu al trimiterii de remitenţe este de 9%, aproximativ neschimbat comparativ cu 2012.