Amantul Predoiu face curte doamnei PNL și îi cere să divorțeze de Antonescu
În timp ce toată România dezbate subiecte mari, de interes maxim pentru cetățeni și evoluția României, precum politicile fiscale, majorarea salariilor, descentralizarea, ori indexarea pensiilor, tema principală de discuție a partidelor din zona de dreapta continuă să fie legată, într-un autism total, de perspectivele unei imposibile unificări. Ultima declarație în acest sens îi aparține lui Cătălin Predoiu, prim-vicepreședintele PDL.
Astfel, aflat la Târgu Mureș, pentru a-și continua campania... electorală, Cătălin Predoiu a afirmat că PNL nu poate fi considerat un partid de dreapta şi nu poate fi luat în discuţie atunci când este vorba de unificare. Mai mult, el a adăugat că, în perspectivă "PNL poate fi foarte interesant dacă el revine la politici de dreapta, dacă îşi schimbă conducerea".
Declarația lui Predoiu seamănă izbitor de tare cu poziția adoptată de șeful său pe linie de partid, Vasile Blaga. Nu mai departe de săptămâna trecută, liderul PDL declara că ”nu tot timpul va fi condus PNL de Antonescu, şi eu cred că în patru-cinci ani, va trebui să se ajungă şi pe dreapta la un mare partid politic şi atunci va exista o contrapondere serioasă la stânga socialistă”.
Dacă privim aceste declarații în perspectiva contextului politic actual, cântecele de sirenă pe care democrat-liberalii le lansează înspre liberali, aduc foarte mult cu atitudinea vulpii care nu ajunge la struguri. Incapabil să revină pe un trend de creștere în sondaje, PDL-ului nu i-ar strica deloc o alianță cu PNL în perspectiva anului electoral 2014. Numai că PNL-ul este pentru moment ”ocupat” în USL. Așa că aruncă cu pietre în Antonescu și îi invită de liberali să ”divorțeze” de actualul președinte, sugerând că acesta ar fi singurul obstacol către un nou mariaj între PDL și PNL.
Realitatea este însă că nicio căsnicie, și cu atât mai mult una politică, nu poate fi concepută în absența unei atracţii împărtăşite. Or, dacă perspectiva unei alianțe cu PNL-ul este extrem de atrăgătoare pentru democrat-liberali, viceversa nu este nici pe departe valabilă. PDL-ul este astăzi un partid aflat în degringoladă, care nu reușește să se regăsească și să scape de mirosul pestilențial de corupție și incompetență pe care l-au lăsat în urmă anii de guvernare dezastruoasă pentru România. În plus, democrat-liberalii lui Vasile Blaga se mai confruntă și cu sabotajul din interior al fidelilor lui Traian Băsescu, grupați în jurul Elenei Udrea. Așa că, perspectivele de redresare electorală și imagologică sunt extrem de scăzute.
Din anii 90 încoace, niciun partid, indiferent de forța lui politică și organizatorică nu a mai reușit să obțină o majoritate suficientă pentru a guverna singur. Iar un asemenea obiectiv este cu atât mai imposibil de atins pentru un PDL care de-abia se mai ține pe picioare.