Ambasada Mexicului, expoziţie dedicată lui Emil Cioran. Fotografii expuse în premieră
Ambasada Mexicului la Bucureşti organizează o expoziţie inedită, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Mexic şi România. Totodată, la Biblioteca Naţională a României şi în mai multe locaţii vor avea mai multe evenimente culturale.
Portretele alb-negru ale lui Emil Cioran au fost realizate de fotograful mexican Rogelio Cuéllar. Fotografiile nu au mai fost expuse până acum și vor fi prezentate publicului român în premieră mondială., informează un comunicat al Ambasadei Mexicului la Bucureşti. Expoziția va avea loc la Biblioteca Naţională a României şi va fi deschisă publicului în perioada 15 septembrie - 31 octombrie.
„Cioran a fost surprins în intimitatea locuinței sale din Paris în plină activitate intelectuală: citind o carte, scriind un text ori vorbind cu soția sa, Simone Boué. Fotograful a ajuns la Cioran prin Esther Seligson, traducătoarea de limba spaniolă a filozofului român, la sfârșitul lunii octombrie 1989 și s-au întâlnit trei luni mai târziu în apartamentul său“, se arată în comunicatul citat.
„Românii vor fi plăcut surprinși atunci când vor admira portretele fotografice ale lui Emil Cioran realizate de Rogelio Cuéllar. Totodată, vor fi uimiți auzindu-l pe Francisco Prieto vorbind despre influența exercitată în Mexic de Emil Cioran și Mircea Eliade“, a afirmat ambasadorul Mexicului, Augustin Gutierrez Canet.
Pe lângă expoziţia inedită, Ambasada Mexicului la Bucureşti organizează şi alte evenimente pentru a marca aniversarea a 80 de relaţii diplomatice între Mexic şi România.
Albumul lui Rogelio Cuéllar, El rostro de las letras, operă retrospectivă care reunește portretele a 155 de scriitori de renume mondial, cu precădere latino-americani, va fi prezentat de autor și editoarea María Luisa Passarge, directoarea „La Cabra Ediciones.” Fotograful Matei Buță va dezbate pe marginea operei în cadrul evenimentului desfășurat pe 17 septembrie la Librăria Cărturești Carusel, începând cu ora 20:30.
Legăturile intelectuale existente între Mexic și România vor fi evidențiate şi de către scriitorul și academicianul mexican Francisco Prieto, care va susține trei prelegeri despre influența exercitată de operele marilor filozofi români Emil Cioran și Mircea Eliade asupra vieții culturale mexicane. Prima din această serie se va desfășura pe 15 septembrie, ora 17:00, la Biblioteca Națională a României.
Francisco Prieto va expune reacțiile generate de ideile lui Cioran și Eliade în rândul cercurilor intelectualilor din Mexic, unde au apărut atât susținători fervenți ai acestora, cât și critici la fel de înflăcărați în cadrul unei dezbateri care va avea loc pe 17 septembrie, oar 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.
Cea de-a treia prelegere a lui Francisco Prieto se va desfășura pe 18 septembrie, ora 19:00, la Seneca Anticafé, cu participarea profesorului universitar Romulus Brâncoveanu, Decanul Facultății de Filosofie a Universității din București și a profesorului Viorel Cernica, specialist în istoria filosofiei românești.
Un alt act cultural notabil este recitalul susținut de soprana mexicană rezidentă în România, Patricia Santos, care va interpreta compoziții muzicale mexicane și românești acompaniată de pianistul Lucian Dușa. Evenimentul va avea loc pe 15 septembrie, la Biblioteca Națională a României, începând cu ora 17:00.
De asemenea, expoziția de litografii intitulată "México visto por Europa" (Mexicul văzut de Europa), din colecția privată de gravură veche a ambasadorului Agustín Gutiérrez Canet, va fi inaugurată la Biblioteca Națională a României pe 15 septembrie, ora 17:00.
Ambasadorul a precizat că lucrările expuse reliefează viziunea aparte a artiștilor europeni, care prezintă mai întâi Mexicul ca un tărâm exotic și tragic în primele gravuri apărute în Europa secolului al XVI-lea, la puțin timp după cucerirea spaniolă, iar apoi recompun imaginea unei națiuni metise, occidentalizată și progresistă în secolul al XIX-lea.