Ambasadorul francez: Vizita premierului francez confirmă relansarea relaţiilor dintre ţările noastre
Vizita premierului francez Jean-Marc Ayrault la Bucureşti, pe 11 şi 12 iulie, confirmă relansarea relaţiilor dintre Franţa şi România, a declarat ambasadorul francez în ţara noastră, Philippe Gustin, citat de Agerpres.
Ambasadorul francez, Philippe Gustin, a arătat că parteneriatul strategic dintre cele două state pune accent pe dezvoltarea relaţiilor economice şi a subliniat că oamenii de afaceri francezi din România, "ca toţi investitorii din lume, aşteaptă stabilitate politică şi predictibilitate".
"Această vizită a premierului francez urmează celei efectuate de premierul român la Paris în luna februarie. Cei doi şefi de guvern au semnat atunci noua "Foaie de parcurs" a parteneriatului strategic. Acum, Jean-Marc Ayrault răspunde invitaţiei omologului său român şi această vizită confirmă relansarea relaţiilor dintre ţările noastre", a afirmat Philippe Gustin.
Ambasadorul a arătat că Franţa şi România au abordări similare cu privire la independenţa energetică sau la chestiuni privind apărarea şi că parteneriatul strategic prevede, de exemplu, "formarea unui grup pentru interacţiuni cu privire la unele subiecte importante, cum ar fi tranziţia energetică".
Diplomatul a menţionat că se deplasează frecvent în judeţele din România, unde discută cu autorităţile locale, care îi prezintă oportunităţile pe care le oferă în termeni de parc industrial, fiscalitate.
"Aceste deplasări îmi permit, de asemenea, să întâlnesc companii cu capital francez, care sunt prezente peste tot în România. (...) Ca toţi investitorii, din toate ţările lumii, ei aşteaptă stabilitate politică şi predictibilitate", a declarat Philippe Gustin.
Tema romilor, un subiect dificil
Întrebat cum decurge cooperarea cu autorităţile române pe tema incluziunii romilor, el a afirmat că acesta este un subiect dificil, care nu se soluţionează prin miracole.
"Trebuie făcuţi paşi în acest sens: să luptăm, printr-o cooperare poliţienească şi judiciară exemplară, împotriva reţelelor care exploatează romi în Franţa şi în Europa şi trebuie dezvoltate politici de incluziune socială în România şi în ţările în care romii doresc să se integreze, respectând legile", a evidenţiat Philippe Gustin.
În privinţa aderării României la Schengen, el a amintit că "Franţa a propus deja o aderare în etape; este vorba de o decizie colectivă al cărei termen limită va fi Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din decembrie".
Referitor la dezideratul premierului Victor Ponta de a consolida relaţiile atât cu ţările occidentale, cât şi cu cele asiatice, diplomatul a precizat că România este un stat suveran, care poate promova politica externă pe care o doreşte.
'Trăim într-o lume globalizată şi e bine să cultivi cele mai bune relaţii cu alte state mari şi, în special, cu Asia, unde locuieşte 60% din populaţia lumii", a adăugat Philippe Gustin.
Ultimul premier francez care a efectuat o vizită oficială la Bucureşti a fost Dominique de Villepin - la 1 februarie 2007. Vizita a marcat începutul redefinirii cooperării bilaterale din perspectiva noului statut al României de ţară cu drepturi depline a Uniunii Europene.