Ambasadorul Franţei: Trebuie schimbat sentimentul de fatalitate că nu se poate face nimic în cazul romilor
Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a declarat, într-un interviu acordat agenţiei Mediafax, că proiectul din Ferentari pentru romi dar şi pentru locuitorii săraci reprezintă un succes şi respinge discursul românilor care susţin că nu se poate face nimic pentru a schimba situaţia acestei minorităţi.
Philippe Gustin consideră că proiectul-pilot derulat de Franţa şi România în cartierul Ferentari, dedicat romilor, dar şi locuitorilor săraci din zonă, poate fi un model în ceea ce priveşte schimbarea lucrurilor şi a sentimentului de fatalitate că nu se poate face nimic.
"Trebuie ca într-un cartier precum Ferentari, unde toate lumea spune «nu e posibil să schimbăm lucrurile», să arătăm că se poate, cu educaţie, cu sănătate, cu locuinţe, cu locuri de muncă. Se poate schimba imaginea unui cartier unde toată lumea spune că nu se poate schimba nimic. E obiectivul programului pe care-l derulăm cu partenerii români (...) Dacă putem schimba puţin lucrurile, în Ferentari, cu voinţa tuturor - şi pentru aşa ceva e nevoie de voinţă politică - e nevoie de o voinţă politică naţională, de o voinţă politică locală şi trebuie şi o voinţă a asociaţiilor, a ONG-urilor, trebuie ca toată lumea din ţări precum Franţa să accepte să se implice în acest proiect, trebuie ca toată lumea să tragă în aceeaşi direcţie. Şi dacă schimbăm câte puţin în Ferentari, va fi uşor de schimbat lucruri mărunte, lucruri mari la Satu Mare sau la Baia Mare. E nevoie de proiecte-pilot pentru a schimba discursul şi sentimentul de fatalitate. Azi toată lumea spune: nu se poate face nimic, e aşa şi pe dincolo, sunt alte obiceiuri. Eu nu accept acest tip de discurs", a declarat Gustin.
În opinia sa, educaţia reprezintă o prioritate, dar importante sunt şi accesul la servicii medicale, reabilitarea locuinţelor şi lupta împotriva drogurilor.
"Educaţia e o prioritate, copiii să meargă la şcoală, părinţii să meargă la şcoli pentru ei, pentru a învăţa importanţa şcolii, de ce trebuie copiii să meargă la şcoală, toate acestea sunt lucruri mărunte. Dar cu un lucru mărunt, încă un lucru mărunt, încă un lucru mărunt, cred că se va reuşi construirea unui proiect care ar putea fi reprodus în România sau oriunde. Avem obligaţia de a arăta că putem schimba lucrurile şi eu sunt un optimist convins şi sunt sigur că putem schimba lucrurile. Am făcut-o deja. În Ferentari, faptul că toţi actorii, guvern, autorităţi locale, acceptă să lucreze împreună este deja pentru mine un succes", a subliniat diplomatul francez.
Referitor la chestiunea romilor din Franţa, Philippe Gustin susţine că unii cetăţeni români de etnie romă nu respectă legea Republicii, iar faptul că se instalează în suburbiile oraşelor şi construiesc cocioabe este un lucru "dificil de acceptat". "Din această cauză avem astăzi o problemă: pentru că nu se respectă legea Republicii. Dar cred că este acelaşi lucru aici, în România. Nu s-ar accepta ca străinii să nu respecte regulile din România", a spus Gustin, adăugând că subiectul este unul "foarte sensibil" în contextul alegerilor municipale, deoarece primarii sunt cei care se confruntă cu aceste dificultăţi, cu această "coabitare dificilă" dintre cetăţenii lor şi această populaţie care nu respectă legea Republicii.
Să nu ne aşteptăm la miracole
"Problema este că, în prezent, fiecare ţară, inclusiv la cererea Uniunii Europene, a Comisiei Europene, şi-a elaborat propria strategie pentru romi. Foarte bine. Pentru că e responsabilitatea fiecărei ţări. Romii care trăiesc în România sunt români. Ştiu că e dificil de acceptat, dar sunt români (...) Trebuie mers mai departe cu un răspuns european la o problemă care este europeană", a spus Gustin.
Pe de altă parte, ambasadorul francez avertizează că este "un subiect complicat", unde nimeni nu trebuie să se aştepte la miracole. "Nu e posibil (un miracol). Dacă cineva găseşte soluţia, bravo. Dar ştiu foarte bine că nu e posibil. E o muncă ce trebuie făcută într-o manieră foarte obiectivă, e o muncă care trebuie bine coordonată şi e o muncă ce trebuie făcută punând accentul pe investiţiile în viitor şi principala investiţie în viitor este educaţia", a punctat Philippe Gustin.
Citeşte şi: Traian Băsescu își asumă viziunea Guvernului Ponta în problema romilor în Europa