Ambasadorul român la Londra, sfaturi pentru alegători: Sa voteze în alt oraş sau dimineaţa
Ambasadorul roman in Marea Britanie, Ion Jinga, ofera explicatii pentru situatia cu care s-au confruntat alegatorii la votul din primul tur al alegerilor prezidentiale, oferind si solutii pentru turul al doilea, printre care prezentarea mai devreme la urne.
Intr-un comunicat remis presei, diplomatul roman relateaza ca unul dintre romanii din Marea Britanie a cerut "inca doua sectii de votare". "Ambasada nu are, insa, competenta sa se pronunte daca exista solutii legale pentru aceste solicitari, nici sa le aprobe, si nu poate interveni in derularea operatiunilor in interiorulsectiilor de vot. Membrii birourilor sectiilor de vot se subordoneaza doar BEC si nu pot decat sa respecte legea, indiferent cat de mare ar fi presiunea strazii si cat de legitime ar fi solicitarile", sustine insa Ion Jinga.
Acesta arata ca situatia din 2 noiembrie a fost cauzata de o serie de factori, printre care "absenta unor membri din birourile sectiilor; cerinta legala de completare intr-un tabel a datelor personale ale alegatorilor si declaratia pe proprie raspundere au consumat mult timp; faptul ca la ora 21.00 mai pot vota doar alegatorii care se afla in sala de vot, iar numarul lor nu poate fi mai mare decat cel al membrilor biroului sectiei".
Ambasadorul explica insa greutatile intampinate la vot si prin faptul ca, in cele trei sectii din Londra, prezenta la urne in primele ore a fost redusa, iar in total au votat 5.648 de persoane. In schimb, in Scotia sau in Irlanda de Nord au votat 533, respectiv 127 de persoane.
De asemenea, cele mai multe voturi au fost inregistrate, in cazul celorlalte 6 sectii de vot din Marea Britanie, in orasul Birmingham (895), Portsmouth (777) si Bristol (765).
"Ambasada a propus sa se deschida sectii de votare si in Canterbury si Southampton dar, consultand cetateni romani din orasele respective, raspunsul a fost ca nu exista interes din partea comunitatii romanesti locale. Acelasi raspuns l-am primit, surprinzator, si din Newham, in estul Londrei", sustine diplomatul roman.
Acesta are si un sfat pentru romanii din Londra care vor sa voteze in turul al doilea al prezidentialelor: "Data fiind prezenta mai redusa la vot in alte localitati, romanii din Londra pot lua in calcul si posibilitatea de a vota intr-un alt oras in care exista sectie de votare. Incurajez venirea la vot incepand cu ora 7.00, cand se deschid sectiile, pentru a evita aglomeratia din partea a doua a zilei".
Ion Jinga se da pe sine exemplu, afirmand ca a votat la ora 11.00 si ca "nu a durat mai mult de 10 minute, pentru ca la rand erau doar 10-15 persoane".
In plus, ambasadorul mentioneaza si ca a primit multe oferte de voluntariat in vederea procesului electoral din 16 noiembrie: "Pe unii i-am propus ca membri in birourile comisiilor sectiilor de vot, dar decizia apartine BEC. Altii vor da o mana de ajutor la directionarea oamenilor catre sectiile de vot, la ajutarea celor veniti cu copii, sau a celor care vor avea dificultati la completarea declaratiei pe propria raspundere (care trebuie semnata in fata membrilor sectiei de vot) ".