Intalnirea ambasadorului american cu ministrul Justitiei a durat doua ore.
La final, ambasadorul Hans Klemm a spus ca discutia a fost una "fructuoasa si completa", despre viziunea ministrului si responsabilitatile ca ministru.
Klemm a mai afirmat ca discutiile au avut loc "in spirit de cooperare", fiind un schimb de informatii si opinii.
"Abia astept sa lucrez mai departe cu ministrul si cu Guvernul", a mai declarat ambasadorul american, precizand ca in cursul acestei zile va fi transmisa o declaratie comuna legata de intalnirea cu ministrul Toader.
Intalnirea celor doi oficiali a inceput la ora 8.30, avand loc la solicitarea diplomatului american, in contextul in care Ambasada SUA s-a declarat ingrijorata pentru independenta sistemului judiciar ca urmare a modificarilor propuse de Toader la legile justitiei.
Ministrul Tudorel Toader a aratat luni, in cadrul unei emisiuni televizate, ca se asteapta ca diplomatul sa-si motiveze ingrijorarea privind numirea procurorilor sefi din Romania, tocmai avand in vedere ca nu a propus modelul american, in care procurorul general este propus de Senatul SUA.
"In concret ar fi a treia oara cand ma vad cu ambasadorul SUA. La initiativa dansului, nu la initiativa mea. Mi-a oferit mai multe variante de intrevedere. El si-a exprimat ingrijorarea , dar eu as am spus ca as fi vrut si motivarea acestei ingrijorari. Mai e putin si o sa aflu si probabil o sa intreb. Poate este ingrijorat ca in proiectul de modificare a legilor justiei nu am propus modelul american, unde procurorul general este propus de catre Senat, sa avem o echivalenta a procedurilor si sa tindem spre acelasi standard de democratie", a declarat, ironic, Tudorel Toader.
Ministrul a mai dezvaluit ca in precedentele intalniri, Hans Klemm i-a propus efectuarea unei vizite in statele Unite si, poate ca, in intalnirea de marti doreste sa discute despre programul acestei deplasari.
"In precedentele intalniri m-a invitat sa fac o vizita oficiala in SUA si poate ma invita sa stabilesc calendarul, voi vedea maine", a completat Toader la Antena3.
In continuare, ministrul a aratat ca un ambasador poate spune orice, insa Parlamentul trebuie sa legifereze tinand cont de specificul national.
In 29 august, Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar, a anuntat saptamana trecuta Ambasada SUA la Bucuresti, care i-a indemnat pe toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale.
Ambasada SUA a aratat ca Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii si Romania se bazeaza pe angajamentul fata de valorile democratice, buna guvernare si consolidarea statului de drept intrucat acestea sunt fundamentul pentru cresterea securitatii si prosperitatii comune.
In opinia Ambasadei SUA, instaurarea ferma a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic si independent, precum si de procurori independenti, fara imixtiuni politice.
"Instaurarea ferma a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic si independent, precum si de procurori independenti care pot urmari activitatile infractionale fara imixtiuni politice sau limitari ale actului legal de justitie. Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar. Indemnam toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale", a mai transmis Ambasada SUA.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat, in 23 august, proiectul de lege privind legile justitiei, el anuntand modificari semnificative care vizeaza statutul procurorilor si judecatorilor, organizarea judiciara si cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia si sefii DNA si DIICOT vor fi numiti de Sectia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, si nu a presedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, si nu de 3 ani, ca in prezent. Seful instantei supreme va fi numit in continuare la propunerea presedintelui. De asemenea, magistratii pensionari nu mai pot fi reincadrati. O alta modificare vizeaza infiintarea unei a treia directii in cadrul Parchetului General, pe langa DNA si DIICOT, care va face urmarirea penala in cazul magistratilor suspectati de comiterea unor infractiuni.
Totodata, solutiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de catre procurorul ierarhic superior, cand sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice, potrivit modificarilor anuntate. In actuala lege, procurorul superior poate infirma o solutie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.
Potrivit acelorasi propuneri, Inspectia judiciara a CSM va trece la Ministerul Justitiei. De asemenea, magistratii pensionari nu mai pot fi reincadrati. De asemenea, o alta propunere este ca la Institutul National al Magistraturii (INM) sa se prezinte la examen doar candidatii care au varsta de peste 30 de ani si 5 ani experienta in domeniul juridic.
Propunerile de modificare a legilor justitiei au provocat critici din partea Ministerului Public, a CSM si a DIICOT, dar si din partea presedintelui Klaus Iohannis, care considera ca ele reprezinta "un atac asupra statului de drept" si asupra luptei anticoruptie, iar daca vor fi adoptate vor "anula" eforturile Romaniei din ultimii 10 ani.
Ambasadorul SUA a vorbit două ore cu ministrul Justiției. Klemm: A fost o discuție fructuoasa și completă
Ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, a declarat, marti, dupa intalnirea cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ca a fost o "discutie fructuoasa si completa", despre viziunea ministrului si despre responsabilitatile acestuia, potrivit news.ro.
Ştirile orei
FEMINIS.RO
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x