Amnesty, îngrijorată de amendamentul la Constituţie privind familia
Expertul Amnesty International Marco Perolini a declarat că definirea familiei ca uniune bazată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie este problematică, ea putând duce la discriminare faţă de partenerii de acelaşi sex sau cei necăsătoriţi.
Amnesty International îşi exprimă îngrijorarea faţă de amendamentul la Constiuţia României prin care familia este definită ca uniune bazată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, spune Marco Perolini, cercetător în domeniul discriminării în cadrul programului pentru Europa şi Asia Centrală al AI.
"Dreptul de a întemeia o familie face parte din drepturile omului protejate de tratate internaţionale la care România este parte, inclusiv Convenţia internaţională cu privire la drepturile civile şi politice. Drepturile omului, inclusiv dreptul de a întemeia o familie, trebuie respectate în cazul oricui, fără vreo discriminare pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen", a spus Marco Perolini, citat de Mediafax.
Expertul mai spune că viaţa de familie reprezintă un concept mult mai larg decât căsătoria. Astfel, CEDO a stabilit că acest concept se aplică inclusiv partenerilor de cuplu de acelaşi sex, celor necăsătoriţi sau familiei monoparentale.
"Aproximativa echivalare a noţiunii de familie cu cea de căsătorie este problematică, în special atunci când apare un tratament diferenţiat în funcţie de statutul marital sau orientarea sexuală în alte zone, precum adopţia sau accesul la servicii şi beneficii sociale", mai arată Marco Perolini.
Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, miercuri, un amendament care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între "un bărbat şi o femeie", sintagmă care înlocuieşte cuvântul "soţi", prezent în textul actual al Legii fundamentale.
Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constituţie, care are conţinutul "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor" devine: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".
Amendamentul a fost iniţiat de deputaţii Florica Cherecheş, Grigore Crăciunescu şi Mircea Dolha. Un amendament în acest sens a fost transmis Comisiei de revizuire şi de către Biserica Ortodoxă Română. Amendamentul a fost adoptat cu 15 voturi "pentru" şi 3 abţineri. Deputaţii PNL Petre Roman, George Scutaru şi Alina Gorghiu sunt cei care s-au abţinut.
Deputatul independent Remus Cernea a declarat, miercuri, că România va fi pusă pe lista ţărilor homofobe dacă amendamentul adoptat de Comisia de revizuire a Constituţiei care defineşte căsătoria ca relaţie dintre un bărbat şi femeie va fi validat de plen şi de referendum.
Liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu nu au ajuns la un acord în privinţa definirii căsătoriei ca relaţie între un bărbat şi o femeie în noua Constituţie, cei doi având poziţii fundamental diferite pe care şi le menţin, votul asupra amendametului deja adoptat urmând a fi reluat.
Ponta a spus că nu vede de ce actuala prevedere din Constituţie, care defineşte căsătoria ca relaţie între "soţi", ar trebui schimbată, în timp ce Antonescu a subliniat că îşi menţine părerea iniţială, privind definirea casătoriei ca relaţie între un bărbat şi o femeie.
Biserica Ortodoxă Română a transmis preşedinţilor camerelor o serie de amendamente pentru revizuirea Constituţiei, propunând ca întemeierea familiei să se facă pe căsătoria liber consimţită dintre "un bărbat şi o femeie" şi ca rolul şi importanţa BOR şi a celorlalte culte în istoria României să fie recunoscut.