Amnistie fiscală pensionari. Câţi pensionari vor avea linişte în urma amnistiei fiscale
Amnistie fiscală pensionari. Când pensionarii se sinucid pentru că nu pot înapoia banii primiţi în mod nejustificat, este de datoria Executivului să intervină şi să găsească soluţii pentru a preveni ca şi alţi pensionari să recurgă la asemenea gesturi.
Amnistie fiscală pensionari. Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Muncii, Rovana Plumb, să elaboreze un proiect de lege privind amnistierea acelor pensionari care, din diferite motive, au încasat pensii mai mari decât ar fi avut dreptul. Mai precis, vorbim despre un proiect care prevede scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii.
Amnistie pensionari. În nota de fundamentare a proiectului se arată că debitele stabilite în sarcina pensionarilor provin din mai multe cauze, cum ar fi: nerespectarea de către pensionar a prevederilor legale privind cumulul pensiei cu veniturile salariale; declararea de către pensionar a unor date neconforme realității care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei; depunerea de către pensionar, la dosarul de pensie, a unor documente eliberate fără respectarea legislației; stabilirea eronată a pensiei generată de interpretări neunitare ale prevederilor legislației sau ca urmare a unor erori de proc esare a dosarelor de pensionare.
Citeşte şi: De ce este corectă măsura de amnistie a pensionarilor
Conform situaţiei centralizate de către Casa Națională de Pensii Publice, reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 31.118 pensionari din care pentru 9.593 pensionari debitele au avut drept cauză culpa pensionarilor.
Dincolo de calcule şi cifre reci, realitatea este că amnistia fiscală în cazul pensionarilor reprezenta o necesitate. Vorbim despre o măsură prin care Executivul ia din povara care apăsa pe umerii pensionarilor, greu încercaţi de măsurile de austeritate din 2010 asumate de guvernarea Băsescu-Boc. Somaţiile de plată transmise pensionarilor, mulţi dintre ei încasând pensii mai mari din cauza unor erori ale funcţionarilor, au dus la adevărate drame sociale, în ultimele luni mai mulţi pensionari care erau chemaţi să dea cu subsemnatul pentru sumele încasate necuvenit punându-şi capăt vieţii de teama că nu puteau achita aceste datorii.
Prin urmare, poriectul lansat în dezbatere de Ministerul Muncii este pe deplin justificat şi are o puternică dimensiune morală. Când pensionarii se sinucid pentru că nu pot înapoia banii primiţi în mod nejustificat, este de datoria Executivului să intervină şi să găsească soluţii pentru a preveni ca şi alţi pensionari să recurgă la asemenea gesturi.
Citeşte şi: AMNISTIE FISCALĂ. Guvernul a evitat un dezastru social
Un lucru trebuie spus însă foarte clar – viitoarea lege nu-i va cauţiona pe cei care îşi fac un mod de viaţă din înşelarea statului. Cei care au falsificat documente şi au acţionat cu rea-credinţă pentru a primi pensii mai mari vor trebui în continuare să dea explicaţii în faţa autorităţilor statului. Legea aflată în dezbatere se adresează exclusiv acelor pensionari care au primit mai mulţi bani fie din erorile funcţionarilor, fie pentru că au depus documente care au dus la calcularea eronată a pensiilor.
Pensionarii în cauză vor primi astfel un adevărat balon de oxigen, extrem de important dacă ţinem cont că nivelul de trai al acestei categorii sociale nu este încă unul mulţumitor. Guvernul Ponta a acţionat cu tact, reuşind se închidă convenabil o temă ce putea avea repercusiuni dintre cele mai nocive în plan social. Fiindcă, dincolo de orice alt argument contabilicesc, o viaţa de om este mai importantă decât nişte datorii pe care un număr de pensionari le au faţă de stat.