ANALIZĂ. Ce veşti bune aduce Institutul Național de Statistică
După ce în luna trecută, Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii noile date cu privire la performanţele economiei româneşti în primul trimestru din acest an, recent instituţia a venit cu noi veşti bune cu privire la scăderea şomajului şi creşterea consumului.
Performanţele înregistrate de economia României anul trecut şi în primul trimestru al acestui an au avut un efect şi asupra creşterii gradului de ocupare a forţei de muncă, ajuns la 7,1% în luna aprilie, în scădere cu 0,1% faţă de luna precendentă. Totodată, şomajul a înregistrat o scădere cu 0,2% faţă de luna aprilie a anului trecut. Astfel, numărul şomerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 74 ani, estimat pentru luna aprilie a ajuns la 702.000 persoane. Ceea ce este îmbucurător cu privire la crerarea de noi locuri de muncă în acest an este faptul că în primele 3 luni ale anului efectivul salariaţilor a crescut cu 70.000 de angajaţi.
Datele statistice publicate de INS pentru luna aprilie vin să confirme măsurile luate de executiv ce au vizat creşterea numărului de locuri de muncă. De altfel, de la instalarea cabinetului condus de Victor Ponta în mai 2012, guvernul a reuşit să creeze până în acest moment peste 100.000 de noi locuri de muncă. În acelaşi timp, nivelul şomajului este aşteptat să scadă pe mai departe în contextul în care guvernul a implementat o serie de politici menite să crească numărul celor angajaţi. Una din măsurile destinate stimulării economiei şi creării de noi locuri de muncă este noul program guvernamental „Subvenţii pentru 20 de joburi” ce va intra în vigoare începând cu 1 iulie. Prin noul program, companiile care vor crea minim 20 de noi locuri de muncă vor primi ajutoare de la stat care vor acoperi o parte din cheltuielile cu salariile, creându-se astfel peste 30.000 de noi locuri de muncă.
O altă veste bună primită din partea INS este faptul că românii au început să consume mai mult, respectiv în luna aprilie cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut faţă de luna martie atât ca serie brută cu 9,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2 procente. În comparaţie cu anul trecut, volumul comerţului cu amănuntul a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată cu 2,7%, respectiv 1,2%. Totodată, conform aceloraşi date comunicate de Statistică, în primele patru luni ale acestui an volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de perioada similară a anului trecut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,9%, respectiv 7,2%.
Creşterea consumului reprezintă o veste îmbucurătoare în contextul în care dezvoltarea economică este susţinută în acest moment de exporturi şi de producţia industrială. Stimularea consumului este explicată prin menţinerea inflaţiei la un nivel minim şi prin creşterea salariului mediu net care în luna martie a ajuns la 1.706 lei, fiind cu 5,5% mai mare comparativ cu perioada similară a anului 2013.
În acest context, nu putem ignora faptul că dezvoltarea economică peste aşteptări înregistrată sub Cabinetul Ponta a stimulat majorarea nivelului de trai, ceea ce a încurajat românii să cheltuie mai mult. Astfel, creşterea consumului, stimulată de îmbunătăţirea condiţiilor de trai va avea un efect în circuit, alimentând pe mai departe dezvoltarea PIB.