ANALIZĂ Peste jumătate din populaţia adultă a României îşi ţine banii la saltea
Aproape 10 milioane de români nu îşi ţin bunurile într-o bancă pentru că nu au încredere şi sunt tributari sistemului "banii la saltea". Raportând la totalul populaţiei de peste 15 ani, România ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte ponderea populaţiei care preferă să îşi ţină averea departe de bănci, cu 55%, conform unui studiu publicat de Cgia Mestre, o asociaţie a micilor întreprinzători cu sediul în nordul Italiei.
La nivel european, ţara cu cei mai mulţi cetăţeni europeni de peste 15 ani care nu au cont la bancă de economii la bancă este Italia, cu 14,6 milioane de indivizi, însă procentual asta reprezintă 29% din total. România vine pe locul doi, cu 9,8 milioane dar are cea mai mare pondere dintre toate statele europene, cu 55%, relevă analiza Cgia Mestre. Sub noi se situează bulgari, cu 47%, polonezii, 30%, italienii, 29%, şi maghiarii cu 27%. Banii ţinuţi la saltea este o noţiune străinaă danezilor şi finlandezilor, care apar cu 0%. Media UE este de 14%.
Motivele pentru care românii nu apelează la bănci sunt randamentele mici pe care le oferă leul şi reţinerea de lucra cu instituţiile financiare, mult mai accentuată decât în celelalte state europene.
Cum arată neîncrederea europenilor în sistemul de economisire a averilor la bănci (% din populaţia de peste 15 ani) :
*Sursa: http://www.nannimagazine.it