ANALIZĂ SONDAJ. USL se menține în top. PSD, fără rival la partide
Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Centrul de Studii si Cercetari Infopolitic (CSCI), un procent impresionant de 62% din electoratul român ar vota cu USL în cazul organizării alegerilor pentru Parlamentul României.
La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României și ar candida următoarele partide, dumneavoastră cu reprezentanții cărui partid ați vota?”, 62% dintre respondenți au ales USL și doar 18% PDL (mai puțin de o treime), următoarele partide fiind la limita reprezentativității minime – UDMR 5%, PPDD 4% și PRM 3%.
Interesant este faptul că Partidul Mișcarea Populară nu reușește să adune mai multe voturi decât Partidul România Mare, înregistrând un procent de 3% în sondaj.
La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European și ar candida următoarele partide, dumneavoastră cu reprezentanții cărui partid ați vota?”, un procent impresionant de 41% din eșantion au ales PSD, urmând PNL cu 20%, PDL tot cu un scor de 18% și apoi UDMR – 5%, PPDD – 4%, PRM – 3% și Mișcarea Populară, cu un scor foarte mic de 3%.
Sondajul mai arată că peste jumătate dintre români se declară mulţumiţi de activitatea de până acum a premierului Victor Ponta, în timp ce peste 60% şi-au exprimat nemulţumirea faţă de activitatea de până în prezent a preşedintelui Traian Băsescu.
Întrebaţi cât de mulţumiţi sunt de activitatea de până acum a lui Victor Ponta în funcţia de prim-ministru, 53% dintre respondenţi se declară mulţumiţi (44% au spus că sunt “destul de mulţumiţi”, iar 9% “foarte mulţumiţi”), 46% dintre respondenţi au spus că sunt nemulţumiţi (22% - “foarte nemulţumiţi”, 24% - “destul de nemulţumiţi”).
În cazul lui Traian Băsescu, 69% dintre respondenţi s-au declarat nemulţumiţi (40% - “foarte nemulţumiţi”, 29% - “destul de nemulţumiţi”), 30% s-au arătat mulţumiţi de activitatea preşedintelui Băsescu (23% - “destul de mulţumiţi”, 7% - “foarte mulţumiţi”).
Studiul CSCI se concentrează și pe situației din Justiție, concluzionând că interesul principal al românilor este față de situația economică (44% dintre respondenți), creșterea prețurilor (35%) și șomaj (33%). Preocuparea față de infracționalitate și coruptie este abia pe locul cinci, înregistrând un grad de interes pentru eșantion de 19%.
Surprinzător, aproape jumătate dintre români au încredere că actualul guvern poate lupta împotriva marii corupții (45%), iar numai 28% sunt de părere că deocamdată nu poate fi dusă această luptă. În context, numărul celor care cred că a crescut gradul de corupție în România este mai mic (un lucru bun!) decât numărul celor care cred că a scăzut nivelul acestui gen de activități abuzive.
Pentru mediul de afaceri, percepția publică este că principalele probleme sunt legate de scăderea puterii de cumpărare și scăderea lichidităților de pe piață; publicul larg considera în mică masura că o problemă importantă este corupția (pe locul 6 in top), deși nivelul evaziunii fiscale este foarte ridicat în România, reprezentând 13,8% din PIB în anul 2012.