Analiza standard: Bogdan Oprea – purtătorul de minciuni
Războiul declaraţiilor între preşedinţie şi guvern a ajuns la nivelul purtătorilor de cuvânt. Solii moderni ai preşedenţiei şi ai guvernului s-au întrecut în iscusinţă comunicaţională prin lansarea de atacuri acide unul la adresa celuilalt.
Bogdan Oprea, tânărul ofiţer de comunicare de la Palatul Cotroceni şi-a depăşit atribuţiile luând parte la războiul declaraţiilor dintre Băsescu şi Ponta. Unde s-a mai auzit ca purtătorul de cuvânt al unei instituţii de anvergura preşedenţiei să iasă cu declaraţii de atac la adresa premierului aceluiaşi stat?
Eticheta instituţiei prezidenţiale a fost de mult ştearsă chiar de şeful acesteia, Traian Băsescu. Totuşi, de la un tânăr cu o pregătire aleasă în domeniul comunicării ne aşteptam mai mult. Prima greşeală pe care Bogdan Oprea o face, şi nu am intrat încă pe fondul problemei, este faptul că îşi exprimă opinia din perspectiva CSAT. Instituţia Preşedenţiei şi Consiliul Superior de Apărare al Ţării sunt absolut separate. Domnul Oprea s-a substituit funcţiei de purtător de cuvânt al CSAT prin declaraţiile pe care le-a făcut privind atribuţiile instituţiei.
Pe fond, de asemenea purtătorul de minciuni de la Cotroceni greşeşte. Atribuţiile CSAT sunt prevăzute de legea 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la articolul 4. Punctul 1 de la litera d) a aceluiaşi articol prevede faptul că CSAT avizează proiectele de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind securitatea naţională. Atâta timp cât procesul de privatizare se concretizează cu decizia guvernului de a semna contractul cu firma GFR şi acest lucru influenţează într-un fel sau altul securitatea naţională CSAT se poate exprima pe marginea subiectului. Trebuie să avem puţină atenţie la această nuanţă. CSAT nu se va pronunţa pe caracteristicile tehnico-economice ale negocierilor dintre guvern şi câştigătorul licitaţiei. CSAT se va pronunţa pe probitatea viitorului acţionar al CFR Marfă şi pe eventualele repercusiuni pe care acesta le poate avea asupra siguranţei naţionale. Dacă cineva mai are vreo urmă de îndoială că CSAT trebuie sau nu trebuie să se pronunţe pe marginea privatizării CFR Marfă îi reamintim faptul că privatizarea a fost aprobată o dată de CSAT pe motiv că infrastructura feroviară reprezintă o problemă de securitate naţională.
Lucrurile trebuie separate din capul locului. Activitatea instituţiei Preşedenţiei are un set de atribuţii date prin lege şi prin constituţii. Rolul purtătorului de cuvânt este să comunice în limitele stabilite de cadrul normativ oferit de lege instituţiei pe care o reprezintă. Nu vorbim de un purtător de cuvânt personal al lui Traian Băsescu, plus că această poziţie este ocupată încă de Elena Udrea.
Bogdan Oprea este un tânăr profesionist şi are încă timp să îşi corecteze comportamentul public. Poate dacă se separă de Traian Băsescu în timp util va reuşi să îşi remonteze cariera. Comunicarea publică nu este un domeniu pe care să îl tratezi după ureche. Vorbim de reguli vorbim de protocol şi de reţete care trebuie respectate pentru a comunica eficient. Dacă scopul Cotroceniului este să atace guvernul Ponta, atunci este de înţeles de ce întreaga instituţie îşi calează astfel discursul. Vectorii de mesaj ai lui Băsescu sunt plătiţi din bani publici şi sunt reprezentanţii oficiali ai unei instituţii care reprezintă nemijlocit toţi românii. Pasiunile politice nu îşi au locul în discursul politic al acestor oameni. Lăzăroiu, Chifu şi mai nou Bogdan Oprea perpetuează o modalitate stricăcioasă de a comunica.
Ştirile orei
cand veti gasi raspunsul acesta,le veti gasi pe toate...