Andreea Păstîrnac - aviz pozitiv pentru funcția de ministru pentru Românii de Pretutindeni
Andreea Păstîrnac, propusă pentru funcția de ministru pentru Românii de Pretutindeni, a primit, miercuri, aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite din Parlament.
Ministrul propus a fost audiat de către Comisiile reunite pentru politică externă şi cea pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, primind 26 de voturi "pentru" şi 13 "împotrivă".
La audieri, Andreea Păstîrnac a spus că una dintre priorităţile sale va fi continuarea şi aprofundarea programelor dedicate învăţării limbii române, în afara graniţelor. De asemenea, a adăugat ea, în cadrul celebrării Centenarului Unirii, îşi doreşte să dea "o imagine europeană" comunităţilor de români din străinătate.
Referitor la bugetul ministerului nou înfiinţat, aceasta a arătat că este unul care "se bazează foarte mult pe proiecte".
"Există foarte multe proiecte şi alături de aceste proiecte vin şi direcţiile strategice", a punctat ea.
Potrivit acesteia, noul minister este "un receptacul al iniţiativelor care au existat până acum".
Întrebată despre recentele tensiuni care au existat între ea, în calitate de ambasador al României în Israel, şi comunitatea din acea ţară, aceasta a afirmat că, pe parcursul unei cariere lungi, există şi momente supuse criticii.
"În parcursul profesional de peste 20 de ani în Ministerul Afacerilor Externe există momente în care comunităţile şi partenerii noştri se raportează la noi critic şi mai puţin critic", a menţionat ea.
Păstîrnac a amintit de implicarea sa de după tragedia de la Colectiv. "Aş vrea doar să amintesc că în urma eforturilor diplomatice pe care le-am făcut în urmă cu un an, Israel a fost unul dintre primele state care a ajutat medical pentru tratarea răniţilor de la Colectiv. Cei trei tineri răniţi care au ajuns în Israel s-au bucurat de tot sprijinul misiunii diplomatice şi al meu personal. Acest lucru a fost menţionat de doctorii români şi israelieni care lucrează în acest spital, într-o scrisoare publică, (...) şi, de asemenea, a fost menţionat de ministrul Sănătăţii, în momentul în care am participat la Ziua Naţională a României", a susţinut aceasta.
În opinia ei, relaţia cu diaspora se aseamănă foarte mult cu diplomaţia parlamentară. "Să nu uităm că relaţia noastră cu diaspora se aseamănă foarte mult cu diplomaţia parlamentară, că suntem în faţa unor voci multiple şi a unor puncte de vedere care au dreptul să se exprime", a adăugat ministrul propus.