Andreea Paul: "Electorata" nu poate funcționa ca soluție la creșterea ratelor la creditele în franci
"Electorata" propusă de guvern nu poate funcționa ca soluție la creșterea explozivă a ratelor la creditele în franci elvețieni, susține prim-vicepreședintele PNL Andreea Paul, într-un comunicat remis joi.
"În noua versiune, propusă în comisia de buget a Parlamentului de ministrul Darius Vâlcov (ministrul Finanțelor Publice-n.r.), impactul bugetar al 'electoratei' PSD va fi de 0,1-0,15% din PIB, echivalent cu creșterea în medie a alocației pentru fiecare copil cu aproape 200 de lei pe an. Putem alege, așadar, între o măsură intervenționistă, împovărătoare pentru buget și ineficientă, și majorarea alocației, în limita aceluiași efort bugetar, pentru cei 3,7 milioane de copii din România", arată Andreea Paul, în documentul citat.
Ea precizează că "în forma sa actuală, 'electorata Voinea' nu a fost deloc atractivă, nici pentru bănci, nici pentru clienți". În context, Andreea Paul arată că schema propusă de fostul ministru Liviu Voinea (fost ministru delegat pentru Buget-n.r.) prin OUG, intrată în vigoare anul trecut, pe fondul campaniei electorale, "nu a fost accesată de niciun debitor".
"Nu a funcționat în vremuri 'normale', liniștite financiar, cu atât mai puțin va funcționa în actualul context de risc valutar. Electorata Voinea s-a dovedit o non-urgență, așa cum electorata Vâlcov în versiunea extinsă se va dovedi o non-soluție. Debitorii au înțeles că scăderea temporară a ratei și prelungirea perioadei de creditare le vor aduce costuri suplimentare, imposibil de suportat, și că vor rămâne mai mult timp dependenți de bancă", declară deputata Andreea Paul, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.
Prim-vicepreședintele PNL conchide, în comunicatul citat, că "electorata 'reloaded' nu este decât o măsură prin care Guvernul toarnă gaz peste un incendiu cu potențial devastator pentru românii împrumutați în franci elvețieni și familiile lor".
Darius Vâlcov a anunțat, miercuri, că Ministerul de Finanțe propune urgentarea amendării prevederilor OUG nr. 46/2014 referitoare la restructurarea creditelor, pe fondul tensiunilor apărute în ceea ce privește francul elvețian, astfel încât noul proiect legislativ să intre în vigoare din 1 martie.
Rata la bancă a celor vizați de modificările Ordonanței privind restructurarea creditelor se poate reduce cu până la 240 lei pe lună, a declarat, miercuri, ministrul de Finanțe, Darius Vâlcov, la Palatul Parlamentului.
El a precizat că, în cazul adoptării modificărilor Ordonanței, impactul bugetar anual este cuprins între 0,1% și 0,15% din PIB.