Andreea Paul: Femeile au câştigat, în medie, în 2015, un salariu cu 7% mai mic decât cel al bărbaţilor
Deputatul Andreea Paul afirmă că diferenţele salariale de gen s-au menţinut şi în 2015, precizând că, potrivit datelor Institutului de Statistică, anul trecut femeile au câştigat, în medie, un salariu cu 7% mai mic decât cel al bărbaţilor.
"Cele mai mari decalaje salariale au fost înregistrate în judeţele Ilfov şi Prahova, unde salariul mediu net al femeilor a fost în medie cu 500 de lei mai mic decât al bărbaţilor, adică cu aproape 25% mai puţin, în anul 2015. Judeţul Covasna este singurul judeţ din România în care femeile câştigă un salariu mediu net de 1.400 lei, egal cu cel al bărbaţilor. Însă, salariul mediu din acest judeţ este cu peste 450 de lei mai mic decât media naţională", afirmă Andreea Paul, marţi, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Deputatul PNL arată, totodată, că în 11 judeţe femeile au primit un salariu mai mare decât cel al bărbaţilor: Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Călăraşi, Harghita, Neamţ, Ialomiţa, Vrancea, Satu Mare, Suceava, Botoşani, Vaslui.
"De exemplu, în judeţul Satu Mare, femeile au câştigat în plus faţă de bărbaţi, în medie, aproape 100 lei în anul 2015", precizează Paul.
Potrivit acesteia, bărbaţii au avut câştiguri "net superioare" femeilor în majoritatea activităţilor economice.
"Cele mai mari decalaje de gen s-au înregistrat în domeniul intermedierilor financiare şi asigurărilor, acestea fiind de peste 40%, în alte activităţi de servicii - 29%, dar şi în industria prelucrătoare, unde diferenţa a fost de 25%", adaugă deputatul PNL.
Ea arată şi faptul că în rândul populaţiei femeile sunt majoritare, dar proporţia nu se păstrează şi în rândul salariaţilor, unde bărbaţii reprezintă 53%.
"Faţă de anul anterior, numărul mediu al salariaţilor bărbaţi a crescut cu 67 de mii de persoane, în timp ce numărul femeilor salariate a crescut cu aproape 37 de mii de persoane", conchide deputatul PNL.