Andrei Pleşu: Un librar e cineva care a citit tot înaintea ta
Un librar este cineva care a citit tot înaintea ta şi care nu îţi vinde o marfă oarecare, ci te provoacă la o comunicare, la un dialog, consideră scriitorul Andrei Pleşu.
'Nu ştiu dacă mai există un asemenea librar, (...) dar librarul, ca şi anticarul - iarăşi un personaj dispărut, nu prea mai sunt anticariate în Bucureşti - era un interlocutor, înainte de a fi un comerciant', a afirmat Pleşu, miercuri seara, la Librăria Bizantină, unde a participat la campania 'Librar pentru o zi'.
Publicul a putut astfel să afle recomandările scriitorului într-un dialog informal, în care autorul 'Minimei moralia' a dat autografe pe cărţile sale şi i-a sfătuit pe cititorii dornici să-l descopere ca autor ce carte ar putea să-şi procure.
'Sunt gata să satisfac acele dorinţe ale dumneavoastră care îmi sunt în putinţă şi dacă aveţi întrebări sau nedumeriri sunt gata să răspund', a spus Pleşu, aşezat în locul casierului, la uşa librăriei.
Unei mame care i-a cerut o opinie pentru 'o carte pentru copilul de 15 ani', Pleşu i-a recomandat, cu umor, spre hazul asistenţei, 'Căpitan la 15 ani', de Jules Verne, iar la răspunsul că romanul fusese deja citit, scriitorul i-a spus să-şi lase fiul să descopere plăcerea lecturii.
'Eu nu recomand celor foarte tineri sau copiilor să sară direct la Hamlet. Există tendinţa: 'Copilul meu citeşte deja Proust'. Devin suspicios. Copiii trebuie lăsaţi, întâi, să deprindă bucuria de a citi. Fără bucurie, recomandările devin o corvoadă', a completat Pleşu.
El a avut o propunere şi pentru un cititor 'la 40 de ani', care a dorit să achiziţioneze o carte semnată Andrei Pleşu, recomandându-i lucrările 'Comedii la porţile Orientului' şi 'Note, stări, zile' sau 'ceva greu' precum volumele 'Despre îngeri' sau 'Parabolele lui Iisus'.
Librăria Bizantină a demarat în urmă cu două săptămâni, cu Andi Moisescu, urmat de Eugenia Vodă, campania 'Librar pentru o zi', care îşi propune 'să susţină cartea în formă fizică şi să dea meseriei de librar importanţa cuvenită'.