ANI: 11 primari şi alţi 13 aleşi locali, în incompatibilitate sau conflict de interese
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa stării de incompatibilitate, precum şi existenţa conflictului de interese de natură administrativă sau penală în cazul a 24 de aleşi locali din mai multe judeţe, printre care şi primarul municipiului Târgovişte, Gabriel Florin Boriga.
Într-un comunicat al ANI se precizează că este vorba despre 11 primari, opt viceprimari, un fost viceprimar şi patru consilieri locali.
Potrivit inspectorilor de integritate, primarul municipiului Târgovişte s-a aflat în stare de incompatibilitate între 21 iunie 2012 şi 31 iulie 2013. În perioada respectivă, Gabriel Florin Boriga a exercitat simultan cu atribuţiile de primar, funcţie pentru care i-a fost achitată o indemnizaţie lunară, şi alte activităţi remunerate ca urmare a participării sale în comisiile de selecţie a operatorilor de taxi.
Cristian Duică, primar al municipiului Roşiorii de Vede, judeţul Teleorman, este acuzat de conflict de interese penal.
"În calitate de primar a încheiat un număr de opt contracte de servicii în valoare totală de 496.760,72 lei cu SC Modul Proiect SA (societate în cadrul căreia a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie până la data de 26 iunie 2012) şi, respectiv, Radio Impact 94,4 FM Roşiorii de Vede, aparţinând SC Topro SRL (societate în cadrul căreia a deţinut funcţia de administrator şi calitatea de asociat, până la data de 26 iunie 2012), societăţi comerciale cu care care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani sau din partea cărora a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură", se precizează în comunicat.
ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Roşiorii de Vede în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Cristian Duică a infracţiunii de conflict de interese.
În cazul lui Iosif Mircea Jichici, primar al oraşului Lipova, judeţul Arad, inspectorii de integritate au constatat existenţa conflictului de interese administrativ. El este acuzat că a întocmit şi semnat proiectele de hotărâre care au stat la baza adoptării hotărârilor Consiliului Local Lipova din data de 28 mai 2013 şi 27 iunie 2013, privind însuşirea, respectiv aprobarea planului urbanistic zonal pentru un parc fotovoltaic, în favoarea unei societăţi comerciale cu care avea o relaţie de angajament şi de la care urma să obţină venituri.
"Pe perioada exercitării mandatului de primar, Jichici Iosif Mircea şi soţia sa (în calitate de proprietari), au încheiat cu SC R.T.I. SOLAR SRL (în calitate de superficiar), un contract privind constituirea unui drept de superficie, obiectul contractului fiind reprezentat de imobilul teren arabil aflat în proprietatea soţilor Jichici, dobândit prin moştenire", se menţionează în comunicatul ANI.
Ion Baicea, primar al oraşului Costeşti, judeţul Argeş, s-a aflat în stare de incompatibilitate între 19 iunie 2012 şi 14 ianuarie 2013. El este acuzat că în perioada respectivă a deţinut simultan funcţia de primar şi calităţile de membru în Consiliul de Administraţie al Liceului Teoretic Costeşti, în Consiliul de Administraţie al Liceului Tehnologic Costeşti şi în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Costeşti.
Tot în incompatibilitate a fost găsit şi Ovidiu Marius Duma, primar al oraşului Ardud, judeţul Satu Mare. În perioada 18 iunie 2008 - 28 iunie 2013, el a deţinut simultan funcţiile de primar şi reprezentant al Consiliului Local Ardud - membru în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC Transurban SA Satu Mare.
În incompatibilitate au mai fost găsiţi Marin Marcu, primarul comunei doljene Breasta, Florea Ene, primarul comunei argeşene Moşoaia, şi Romeo Vulpe, primarul comunei vrâncene Tănăsoaia.
În cazul altor trei edili, ANI a constatat existenţa conflictului de interese administrativ. Este vorba despre Marin Vintilă, primarul comunei doljene Poiana Mare, Adrian Ţoca, primarul comunei arădene Hălmagiu şi Silviu Ponoran, primarul oraşului Zlatna din judeţul Alba.
Inspectorii de integritate au mai constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul a şapte viceprimari. Este vorba despre Marin Gheorghe (comuna Băbana, judeţul Argeş), Ion Purcel (comuna Dobroteşti, judeţul Teleorman), Mihail Darie (comuna Frumuşani, judeţul Călăraşi), Titel Popa (oraşul Băile Olăneşti, judeţul Vâlcea), Ion Cătălin Stolojanu (comuna Băleşti, judeţul Gorj), Cătălin George Cîrje (municipiul Făgăraş, judeţul Braşov) şi Ion Ionescu (comuna Ghimpaţi, judeţul Giurgiu).
Ilie Tămaş, viceprimarul comunei Bilbor, judeţul Harghita şi Irinel Codruţ Muşuroi, viceprimarul municipiului Băileşti, judeţul Dolj, au fost găsiţi în conflict de interese administrativ.
Ştefan Grigore, consilier local în comuna argeşeană Bradu, şi Ioan Neneştean, consilier local în comuna maramureşeană Remeţi, au fost găsiţi în incompatibilitate, în timp ce în cazul lui Stelian Bălan, consilier local în comuna tulceană Turcoaia, a fost constatată existenţa conflictului de interese administrativ.
În cazul lui Nicolae Gabriel Cioacă, consilier local în municipiul Târgovişte, inspectorii de integritate au constatat indicii privind existenţa unui conflict de interese penal, fiind sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgovişte.
"Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Ene Florea, Gheorghe Marin, Purcel Ion şi Ţoca Adrian nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare", se mai menţionează în comunicatul ANI.