UPDATE ANI: Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, în incompatibilitate
Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu (PSD), s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada iunie 2008 - martie 2009.
UPDATE Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat pentru Gândul.ro că nu se află în stare de incompatibilitate şi că cei de la ANI fac un „abuz în serviciu”, motiv pentru care va cere schimbarea conducerii acestei instituţii.
„Este o poliţie politică ca şi DNA, este politica lui Traian Băsescu prin care şantajează primarii, preşedinţii de CJ şi toţi membrii PSD, PNL şi USL şi o fac în continuare din păcate. Această ANI vânează tot ce este din PSD şi PNL din timpul guvernării Boc. Sper să existe voinţă politică pentru schimbare, să se schimbe aceste lepre să pună nişte oameni profesionişti. Merită această bătaie de joc, această instituţie să funcţioneze pe banii publici”, a declarat Nicuşor Constantinescu.
Potrivit unui comunicat al ANI, Nicuşor Constantinescu s-a aflat în stare de incompatibilitate în intervalul 20 iunie 2008 - 23 martie 2009, întrucât a deţinut simultan atât funcţia de preşedinte al CJ Constanţa, cât şi calitatea de reprezentant al judeţului Constanţa în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC RAJA SA Constanţa, încălcând astfel dispoziţiile legale.
Nicuşor Constantinescu exercită, în prezent, al treilea mandat consecutiv de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa (2004 - 2008, 2008 - 2012, 2012 - prezent).
De asemenea, el a deţinut funcţia de reprezentant al judeţului în AGA la SC RAJA SA Constanţa în perioada 27 martie 2007 - 23 martie 2009, iar la data de 20 iunie 2008, acesta a fost validat în funcţia de preşedinte al CJ Constanţa, pentru mandatul 2008 - 2012.
Conform dispoziţiilor art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003, "Funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (... ) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional".
Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.