ANI: Eliminarea unor incompatibilităţi pentru aleşii locali poate afecta 347 de cazuri
Eliminarea unor incompatibilităţi pentru aleşii locali, prin adoptarea de către Camera Deputaţilor a unor modificări aduse Legii 161/2003, ar putea afecta 347 de cazuri de incompatibilitate, potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate.
"Modificarea legislativă a prevederilor Legii 161/2003 (...), adoptată ieri de Camera Deputaţilor (cameră decizională) elimină o serie de incompatibilităţi stabilite în cazul aleşilor locali şi poate avea un impact negativ în ceea ce priveşte exercitarea funcţiilor şi a calităţilor publice în condiţii de integritate. Menţionăm faptul că aproximativ 347 de cazuri ar putea fi afectate de recenta propunere legislativă - atât dosare aflate în procedură de evaluare, precum şi dosare finalizate, aflate pe rolul instanţelor de judecată", se precizează într-un comunicat al ANI.
Conform aceleiaşi surse, propunerea legislativă are ca efect eliminarea unora dintre cele mai întâlnite situaţii de incompatibilitate pentru aleşii locali.
În cazul primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor sau vicepreşedinţilor consiliilor judeţene este eliminată incompatibilitatea generată de deţinerea calităţilor respective simultan cu calitatea de reprezentant în adunările generale ale acţionarilor la societăţile comerciale. De asemenea, este eliminată incompatibilitatea generată de deţinerea funcţiei în administraţia publică simultan cu calitatea de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interese local, pe de o parte, şi cu calitatea de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional, pe de altă parte.
În cazul consilierilor locali, este eliminată incompatibilitatea generată de deţinerea, simultan, a calităţii de reprezentant în adunarea generală a acţionarilor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes judeţean ori înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului judeţean sau cu calitatea de reprezentant în adunarea generală a acţionarilor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă.
În cazul consilierilor judeţeni, este eliminată incompatibilitatea generată de deţinerea, simultan, a calităţii de reprezentant în adunarea generală a acţionarilor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local ori înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local sau cu calitatea de reprezentant în adunarea generală a acţionarilor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă.
"Agenţia consideră că, prin eliminarea situaţiilor de incompatibilitate menţionate, această propunere legislativă creează premise pentru generarea unor conflicte de interese şi, evident, presupune eludarea principiilor care guvernează prevenirea conflictului de interese în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, principii instituite imperativ de lege", se mai arată în comunicatul ANI.