De la cerşit la Sorbona. Povestea tinerei rome numită consilier onorific al premierului Ponta
Anina Ciuciu, tanara de etnie roma in varsta de 24 de ani care studiaza dreptul la Sorbona, a fost numita consilier onorific al prim-ministrului.
Decizia a fost publicata astazi, 3 aprilie, in Monitorul Oficial, unde se precizeaza ca "activitatea doamnei Anina Maria Ciuciu este neremunerata". Tot astazi, in Monitor a fost publicata decizia de incetare a calitatii de consilier onorific a lui Damian Draghici, care candideaza la alegerile europarlamentare, scrie hotnews.ro.
"La inceput mi-am ascuns identitatea, cand eram mic copil, am facut ce ne indemnau parintii sa facem, trebuia sa ne ascundem ca suntem rromi", a declarat Anina Ciuciu.
Anina Ciuciu s-a nascut in cartierul Fata Luncii din Craiova, la 7 ani a plecat impreuna cu familia spre Franta, a cunoscut experienta cersetoriei, insa a reusit sa devina cea mai buna eleva din clasa, acum se pregateste la Sorbona sa devina judecator, iar la inceputul lunii martie a lansat in Romania cartea “Mandra sa fiu rroma”.
Pe scurt, despre Anina Ciuciu
Anina Ciuciu s-a nascut in 1990 la Craiova, intr-o familie de rromi. In 1999, dupa multe peripetii si pornind la drum intr-un portbagaj pe care il impartea cu alti 9 copii, a ajuns in Franta, la Bourg-en-Bresse, impreuna cu parintii si surorile ei. Insa in drumul sau, familia a fost insa expulzata din Ungaria, dupa care a doua incercare de a ajunge in Franta s-a sfarsit la Casilino - cea mai mare tabara de rromi din Europa, aflata la periferia Romei, in Italia. Aici a stat jumatate de an, timp in care s-a confruntat cu cea mai neagra saracie, locuind in conditii insalubre si castigandu-si traiul din cersit.
Abia la a treia incercare familia a reusit sa ajunga in Franta, unde insa conditiile nu au fost departe de ce intalnise pe drum. Ajutati de o localnica, parintii apeleaza la autoritati, primesc o locuinta si li se ofera posibilitatea de a lucra.
Aflata in clasa I, Anina se loveste de bariera lingvistica si de un tratament departe de normalitate din partea colegilor. Nu renunta insa la scoala, ajutata de o invatatoare care devenise "protectoarea" familiei, si in scurt timp isi ajunge colegii din urma. Face apoi doi ani scolari in unul singur, obtine bacalaureatul stiintific, licenta in Drept si e acceptata la Universitatea Sorbona, urmandu-si visul de a fi magistrat.