Șansa PSD de a da o lecție PNL
Ieşirea senatorului PSD redeschide tema protocolului USL şi episodul criticilor succesive la adresa premierului Ponta exprimate public de către Sorin Roşca Stănescu.
Într-o intervenţie publică, senatorul PSD Augustin Mitu a criticat în termeni duri reforma din sănătate propusă de ministrul Nicolăescu, acuzând modul superficial şi rupt de realitate în care ministrul liberal al Sănătăţii se raportează la sistemul sanitar din România. Printre acuzaţiile formulate de senatorul social-democrat amintim: „reformele sunt nu numai insuficiente și ineficiente, ci, mai ales, periculoase pentru întregul sistem și pentru siguranța și binele românilor”, „faptul că nu dețineți o competență medicală care să vă ajute să înțelegeți circuitul de funcționare a unei unități medicale de urgență, a unui spital, (...) nu vă scuză rigiditatea și lipsa de perspectivă din poziția pe care o dețineți” sau „ceea ce se întâmplă nu este în niciun caz realizarea unei colectări corespunzătoare care să ajute sistemul sanitar să se salveze, ci colapsarea și distrugerea definitivă a acestui sistem, cu efecte ireparabile”.
Ieşirea senatorului PSD redeschide tema protocolului USL şi episodul criticilor succesive la adresa premierului Ponta exprimate public de către Sorin Roşca Stănescu. Astfel, dacă PSD păstrează linia disciplinei de partid şi va decide sancţionarea lui Augustin Mitu, PNL se va afla într-o reală dificultate. Cum va legitima conducerea PNL abordarea concesivă în raport cu Sorin Roşca Stănescu, din moment ce PSD s-ar putea arăta intransigent, în cazul în care conducerea social-democrată va dispune o sancţiune împotriva senatorului Mitu? În cazul aplicării unei sancţiuni, PNL va fi pus într-o situaţie delicată, într-o virtuală poziţie de şah din care îi va fi dificil să răspundă.
În ipoteza în care PSD nu-l va sancţiona pe Augustin Mitu pentru declaraţiile la adresa ministrului Nicolăescu, decontarea atacului o va face tot PNL, în condiţiile în care liberalii sunt percepuţi ca fiind cei care au deschis Cutia Pandorei în USL, prin cazul Sorin Roşca Stănescu. Practic, se poate interpreta că de dragul lui Sorin Roşca Stănescu, liberalii îşi pun în pericol miniştrii neperformanţi prin expunera lor la atacuri compensatorii.
De remarcat că într-un sondaj recent dat publicităţii de CSCI, 62% dintre români erau de părere că Sorin Roşca Stănescu trebuia sancţionat de PNL cu excluderea din partid. Datele sondajului confirmă practic faptul că tema a avut un impact mediatic şi că românii au identificat principalul responsabil pentru criza politică din USL în persoana senatorului Sorin Roşca Stănescu.
Mai mult, sondajul contrazice în mare măsură vocile care încercau să acrediteze scenariul conform căruia cazul generat de Sorin Roşca Stănescu nu ar fi unul de interes public, arătând că românii sunt preocupaţi de soarta USL.