Antena 3 – izolată în cazul Alexandrescu
Toată mass-media se ocupă de caz, iar publicul are la dispoziție multiple mijloace alternative, care îi permit să se informeze corect asupra șantajului orchestrat de familia Voiculescu prin intermediul lui Sorin Alexandrescu.
Dosarul în care DNA îl acuză pe directorul Antena Group de șantaj la adresa administratorului RDS&RCS este fără îndoială știrea principală a acestor ultime zile. Din probele administrate la dosar de către procurorii anticorupție reiese că Sorin Alexandrescu încerca să utilizeze trustul mediatic pe care îl manageria pentru a forța operatorul de cablu să semneze un contract de 36 de milioane de euro, în urma căruia trustului Intact i-ar fi fost plătită anual o taxă de 7,2 milioane de euro.
Ceea ce este însă și mai grav este că, din înregistrările care au ajuns în presă, reiese că șantajul în discuție a fost o acțiune calculată, iar Sorin Alexandrescu a jucat un rol instrumental. Adică nu a acționat de unul singur, încercând să aducă avantaje companiei pe care o conduce, eventual ca urmare a dorinței personale de a-și mulțumi patronul sau a necesității de a asigura Intact stabilitate financiară și suficiente resurse pentru desfășurarea activității sau plata salariilor. Dacă ar fi fost doar atât, dosarul Sorin Alexandrescu, deși deosebit de grav, ar ar fi fost totuși doar un caz în care un manager și-a perdut echilibrul și a apelat la o strategemă ilicită.
Numai că dosarul Alexandrescu este mult mai mult decât atât. În primul rând, pentru că înregistrările dovedesc că șeful Antena Group nu a acționat de unul singur și că superiorul său știa de presiunile pe care Sorin Alexandrescu le exercita asupra administratorului RCS&RDS. Or, chiar dacă DNA a avut grijă să-i secretizeze numele, este evident pentru oricine că superiorul feminin căruia Sorin Alexandrescu îi dă raportul este chiar Camelia Voiculescu.
Ceea ce, în mod firesc, lovește direct în Dan Voiculescu. Deși nu mai este de ani buni patronul oficial al Antena 3, după ce i-a cedat acțiunile fiicei sale, Camelia Voiculescu, este de notorietate că Voiculescu tatăl a fost și rămâne creierul care coordonează fiecare mișcare a Intact. De altminteri, Camelia Voiculescu spune negru pe alb în înregistrări că a primit sarcină de la “tata” să rezolve cu contractual RCS&RDS. Concluzia este simplu de tras: acțiunile lui Sorin Alexandrescu aveau atât acceptul patronului oficial, cât și al celui neoficial al Intact. Ceea ce ridică serioase semne de întrebare asupra modului în care familia Voiculescu își conduce afacerile și “varanizează” și mai mult imaginea liderului fondator al PC.
Un al doilea element deosebit de grav în tot acest scandal este că nu vorbim doar despre o amenințare neconcretizată de șantaj. Dimpotrivă. Procurorii anticorupție aduc ca probă la dosar o serie de promo-uri difuzate pe post și însuși Sorin Alexandrescu își avertizează victima, într-una dintre convorbirile înregistrate de DNA, că investigația jurnalistică a fost finalizată.
Altfel spus, avem de-a face cu un demers jurnalistic al cărui scop nu este nicidecum aflarea adevărului și comunicarea lui obiectivă către public, așa cum cer toate normele deontologice și învață din primele luni de facultate orice tânăr jurnalist. Scopul adevărat este șantajul, menit să aducă avantaje materiale pentru Antena Group. Iar în această ecuație publicul nu mai reprezintă decât un simplu instrument de presiune, pe care șeful ierarhic al jurnaliștilor în discuție nu se dă în lături să îl manipuleze cinic, pentru ca Intact să obțina 7,2 milioane de euro pe an.
De această dată, toată mass-media se ocupă de caz, iar publicul are la dispoziție multiple mijloace alternative, care îi permit să se informeze corect asupra șantajului orchestrat de familia Voiculescu prin intermediul lui Sorin Alexandrescu. Spre exemplu, în timp ce jurnaliștii Antenei 3 încearcă să acrediteze ideea că în spatele dosarului s-ar afla o complicitate între actuala guvernare şi noua conducere a DNA, publicul a putut afla urmărind informațiile difuzate de media neafiliată trustului Intact că investigația procurorilor datează încă din luna aprilie. Este așadar evident pentru oricine, mai puțin pentru cei care se află pe ștatele de plată ale familiei Voiculescu, că între numirea lui Tiberiu Nițu și dosarul împotriva șefului Antena Group nu este nicio legătură de cauzalitate.
Situația este de altminteri similară cu toate așa-zisele argumente invocate în apărarea lui Sorin Alexandrescu. Niciunul nu se susține, iar “subțirimea” contraatacului Antena 3 nu face decât să confirme că avem de-a face cu o campanie executată la comandă, prin intermediul căreia postul se face încă o dată scut în fața lui Dan Voiculescu.
Consecințele sunt dezastruoase pentru Antena 3. Postul de știri a devenit o voce izolată în peisajul mass-media românești, care și-a pierdut până și ultima fărâmă de credibilitate. Antena 3 a ajuns astăzi un fel de “piesă de muzeu”, de pe vremea când presa era un simplu instrument de propagandă în folosul marelui conducător.