Antonescu: Anul acesta nu putem spori veniturile la Sănătate
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că Ministerul Sănătăţii ar trebui să primească bani în plus la rectificarea bugetară, însă a subliniat că anul acesta nu este posibilă o creştere considerabilă a veniturilor în acest domeniu.
"Sigur că vom susţine că la sănătate trebuie ceva în plus, dar însuşi dl. ministru Nicolăescu a spus cu idealismul care îl caracterizează, cu lipsa de demagogie, populism sau confuzie că există nişte paşi care trebuie făcuţi cu o anumită răbdare. Nu se poate peste noapte, nu se poate în cursul acestui an să avem o creştere considerabilă a veniturilor în sănătate, din păcate", a spus Antonescu.
Liderul liberalilor a fost întrebat dacă ministrul Sănătăţii va primi un sprijin special pentru a primi sume considerabile la rectificarea bugetară pentru a fi accelerate reformele în acest domeniu, el răspunzând că PNL îşi sprijină toţi miniştrii.
"Nu avem niciun fel de reţinere în a-l sprijini pe dl Eugen Nicolăescu, iar în privinţa alocărilor, chestiunilor de buget şi deciziilor bugetare, sume considerabile mă tem că nu va primi nimeni. (...) Bugetul României, din câte ştiu, din câte discutăm şi cu dl ministru şi cu ceilalţi miniştri, nu este în situaţia în care la rectificare acum să facă alocări în plus, spectaculoase într-un domeniu. Situaţia nu este în această privinţă deloc roz. Ştim foarte bine că bugetul rămâne unul neîndestulător. Cum se vor alcătui aceste priorităţi, că sănătatea ar trebui să fie una dintre ele, sunt întru totul de acord", a afirmat el.
Antonescu a punctat că ministrului Eugen Nicolăescu nu i se poate imputa ceva în legătură cu nemulţumirile medicilor.
"Consider că nemulţumirea medicilor are o bază reală. Discutăm de ani de zile despre starea acestui sistem, despre condiţia precară, din punct de vedere material, financiar, cu alte cuvinte despre modul în care sunt plătiţi în sistemul public de sănătate medicii. Ştim aceste lucruri, le-am spus şi noi la rândul nostru. Nu văd însă cu ce este vinovat actualul ministru al Sănătăţii. Nu cred că Eugen Nicolăescu este vinovat de o situaţie care durează de foarte multă vreme şi anume nivelul la care sunt retribuiţi toţi medicii în România, aşa cum într-o stare foarte grea se află din acest punct de vedere şi corpul didactic şi poliţiştii şi alte categorii de funcţionari publici. Fără niciun fel de îndoială, însă, pe Eugen Nicolăescu, ca pe oricare alt ministru, trebuie să-l judecăm din perspectiva modului în care parcurge paşii propuşi în programul de guvernare. (...) Nu înseamnă că nu înţeleg nemulţumirea pe care aceşti oameni o exprimă", a completat el.