Antonescu atacă din nou DNA, oare cine câştigă?
Din punct de vedere strategic, transformarea lui Crin Antonescu în apărătorul necondiţionat al controversaţilor din PNL aflaţi în vizorul ANI şi/sau al DNA reprezintă o greşeală tactică fiindcă abordarea gresivă şi tonul răstit împotriva justiţiei îl transformă pe şeful liberalilor într-un scut pentru cei suspectaţi fie că ar fi incompatibili, fie pentru fapte de corupţie.
În încercarea de a gestiona situaţia delicată privind nominalizările la Ministerul Transporturilor şi de a pasa “cartoful fierbinte” reprezentat de cazul Silaghi, Crin Antonescu demonstrează că este depăşit. Are în ograda proprie o situaţie de criză şi nu este capabil să o gestioneze, cu atât mai mult cu cât încerci de la distanţă să găseşti explicaţii, în locul unui dialog coerent de la faţa locului care l-ar fi putut elucida pe preşedintele liberalilor în mai multe privinţe.
Aşa se face că preşedintele PNL, în loc să joace cartea inteligentă a replierii pe cazul Silaghi prin nominalizarea imediată a unui candidat “curat”, s-a pus pe identificat vinovaţi şi pe atribuit culpe, adică o mişcare tactică neinspirată prin care nu obţine altceva decât ostilizarea suplimentară în spaţiul public.
La acest moment, liderul liberalilor este într-un război permanent cu reprezentanţii justiţiei. Într-o intervenţie TV recentă, Crin Antonescu a discutat pe marginea declarațiilor prin care care Ovidiu Silaghi se disculpă de acuzațiile de luare de mită, apreciind că din acestea reiese că ”DNA, sau alte instituții ale statului, fac politică. Sigur că este și suspiciunea mea”. ”Problema nu este a noastră, ci a celei care se numește România, și în care acceptăm că DNA acționează la comandă politică. Eu încerc să plec de la prezumția de bună credință, chiar dacă am serioase îndoieli”, a mai spus liberalul.
În altă ordine de idei, responsabilitatea nu este a conducerii PNL pentru că a propus la Transporturi un liberal despre care se ştia că a avut probleme cu ANI, ci a DNA care ar instrumenta politic cazurile de corupţie.
Din punct de vedere strategic, transformarea lui Crin Antonescu în apărătorul necondiţionat al controversaţilor din PNL aflaţi în vizorul ANI şi/sau al DNA reprezintă o greşeală tactică fiindcă abordarea gresivă şi tonul răstit împotriva justiţiei îl transformă pe şeful liberalilor într-un scut pentru cei suspectaţi fie că ar fi incompatibili, fie pentru fapte de corupţie. Crin Antonescu uită că dacă va fi preşedinte, declaraţiile actuale la adresa unor instituţii precum ANI sau DNA vor avea un efect de
bumerang şi se vor întoarce împotriva lui.
Cum va putea pretinde Crin Antonescu poziţia de mediator între instituţiile statului şi garant al independenţei justiţiei dacă acum, cu ceva mai mult de un an până la alegerile prezidenţiale, atacă la foc automat instituţiile fundamentale ale acesteia?
Din păcate, perpetuarea retoricii acuzative la adresa DNA va avea efecte în sensul deteriorării credibilităţii externe în cazul lui Crin Antonescu care, pe perioada interimatului ca preşedinte al României în vara trecută, a fost ţinta criticilor dure din partea oficialilor europeni. Or, în loc să îşi nuanţeze intervenţiile, liderul PNL rămâne prizonierul aceluiaşi discurs controversat legat de abuzurile justiţiei din România.
În altă ordine de idei, că Ovidiu Silaghi ori Relu Fenechiu sunt sau nu vinovaţi stă în sarcina instituţiilor abilitate ale statului să decidă, şi nu în cea a candidatului la preşedinţia României.