Antonescu crede că lumea a uitat istericalele sale anti-Justiție
Președintele PNL, Crin Antonescu, a făcut niște declarații extrem de nepotrivite recent, la un post de televiziune. Acesta “a dat asigurari” că nu va schimba procurorii șefi dacă va ajunge să ocupe fotoliul de la Cotroceni, confirmând pe jumătate suspiciunile și zvonurile privind intenția sa de a lua unele măsuri menite să șubrezească statul de drept din România.
De-a lungul ultimilor ani Antonescu s-a poziționat ca fiind unul dintre principalii oponenți ai instituțiilor menite să asigure stabilitatea eforturilor de combatere a corupției din țară – DNA, ANI și Parchetul General. Președintele PNL nu și-a ascuns niciodată dezgustul față de munca magistraților și angajaților din Justiție, preferând de foarte puține ori să nu comenteze deciziile justiției.
Acum, în timpul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, Antonescu se dezice de aceste opinii și se întoarce la 180 de grade, spunând că “deși a avut rezerve față de numirea procurorilor șefi”, nu consideră că o schimbare a acestora ar “rezolva ceva”.
Din păcate pentru el, Antonescu trăiește cu iluzia că românii pot fi păcăliți din câteva vorbe – azi e neagră, mâine-i albă. Totuși nimeni nu a uitat ieșirile isterice ale liderului liberal împotriva reprezentanților sistemului de justiție.
În ciuda ieşirilor sale publice foarte critice din trecut la adresa procurorilor DNA, să nu uităm că Antonescu a ştiut dinainte atât despre numirea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, în aprilie 2013, și de numirea lui Tiberiu Nițu la șefia Parchetului General. A nega aceste lucruri nu ar reprezenta decât o minciună – singura soluție pentru jongleriile de discurs ale lui Antonescu este să încearce să umble cu zăhărelul.
Mai mult, în octombrie 2013 Antonescu spunea direct “am criticat în repetate rânduri nemulţumiri, îndoieli, coincidenţe legate de activitatea unor parchete, dosare, de modul în care întregistrări din stenograme circulă în presă, şi nu retrag nimic”. Ce s-a întâmplat de atunci până acum cu Antonescu? Se pare că s-a răzgândit, în stilul său caracteristic, din nou.
Instabilitatea unui om politic poate spune foarte multe despre evoluția caracterului acestuia odată ce ar ajunge să dețină putere reală. Oare și dacă ar fi la Cotroceni, Antonescu ar ieși să nege zvonurile spunând că “niciunul dintre adversarii mei nu poate veni să spună cutare procuror e omul lui Antonescu, nu poate veni să spună că am încercat să pun cutare procuror”? Oare nu cine se scuză, se acuză?
Oricum, 90% din timp Antonescu începe afirmațiile sale cu “nu” – ceea ce înseamnă că nici măcar în campania pentru europarlamentare PNL “nu” este capabil să prezinte un proiect de țară,un proiect coerent pentru prezidențialele din toamnă. Probabil electoratul liberal este profund dezamăgit de această situație și caută alternative.
Concluzia este că domnul Crin Antonescu are o atitudine de învins și în toate aparițiile sale publice caută scuze pentru iminentul eșec prin care va trece PNL și pentru finalul catastrofal al mandatului său de președinte al liberalilor. Tot ce spune Antonescu despre demisia sa “dacă nu va obține 20% din voturi la europarlamentare”, despre ce ar face, sau mai bine zis – nu ar face, dacă ar ajunge Președintele României – toate acestea sunt cuvintele unui om deja învins, care și-a acceptat soarta.