Antonescu își asumă tacit apropierea de PDL
De la momentul la care a făcut primul pas către ruperea USL și, mai ales, după trecerea în opoziție, PNL a trădat, rând pe rând, toate angajamentele asumate în fața electoratului.
Mai întâi, liberalii au întors tot mai virulent armele împtoriva foștilor aliați, încercând să forțeze destructurarea Uniunii. Cum însă partenerii din Uniune nu au răspuns cu aceeași monedă, PNL-ul a făcut pasul decisiv, anunțând moartea USL pentru ca liderul său, Crin Antonescu, să poată să candideze la Președinție din opoziție.
Numai că socotelile pe care liberalii și le făceau pe vremea când se aflau la guvernare s-au dovedit a fi radical diferite de realitatea din opoziție. Deși se așteptau să se instaleze pe un trend confortabil de creștere, PNL-ul și liderul său s-au trezit că o iau accelerat la vale în sondajele de opinie.
Și de această dată însă, liberalii au reacționat greșit, interpretând complet eronat semnalul transmis de electorat. Așa încât, în loc să revină la un discurs echilibrat și consecvent față de promisiunile pe care le făceau nu mai departe de toamna lui 2012, în campania electorală pentru parlamentare, liberalii au plusat.
Ca urmare, în PNL s-a sunat mobilizarea împotriva PSD și a cabinetului care duce mai departe programul de guvernare al USL, împotriva căruia liberalii au depus chiar și o moțiune simplă, culmea, pe o zonă – cea a Sănătății- în care fostul ministru PNL a lăsat în urmă un dezastru care se află deja în atenția organelor de anchetă. Dincolo însă de ipocrizia unor astfel de demersuri, ceea ce cu siguranță doare cel mai tare electoratul este faptul că liberalii se apropie din ce în ce mai pe față de cei împotriva cărora își luau până nu demult angajamente ceremonioase că vor lupta până la capăt. Astfel, după ce liderul PNL a anunțat că lupta împotriva regimului lui Traian Băsescu nu mai este de actualitate, liberalii au ajuns chiar să lanseze invitații publice democrat-liberalilor, prin vocea lui Teodor Atanasiu, de a fuziona cu formațiunea condusă de Crin Antonescu.
În acest context, o serie de oameni politici din tabăra social-democrată au cerut pe bună dreptate socoteală liberalilor pentru faptul că au trecut pe față, cu arme și bagaje, în tabăra celor împotriva cărora s-a format USL, atrăgând atenția că schimbarea la 180 de grade a PNL sugerează că liberalii au planificat ruperea Uniunii pentru a pava drumul unei alianțe cu PDL și Traian Băsescu. Și de această dată, răspunsul liberalilor a fost total neinspirat. Mai întâi purtătorul de cuvânt și apoi Biroul de presă al PNL au dezlănțuit o avalanșă de atacuri la persoană și ironii mușcătoare la adresa PSD, pentru a ascunde faptul că, în realitate, Crin Antonescu își asumă tacit apropierea de PDL și de actualul șef al statului. Or, această apetență a liberalilor pentru ceartă și scandal va fi cu siguranță taxată dur de către un electorat care, după cum o arată și sondajele de opinie, s-a săturat de conflicte sterile.