Antonescu îşi ia jucăriile şi pleacă
Gestul liderului PNL poate fi catalogat drept unul de prost gust. Oricâtă antipatie ai avea faţă de Traian Băsescu, era de datoria lui Crin Antonescu să-şi respecte funcţia şi protocolul standard în astfel de situaţii, mai ales că persoana numită în funcţia de ministru era chiar o colegă din PNL.
Deşi revenit recent dintr-un concediu prelungit, lui Crin Antonescu nu-i stă gândul la respectarea îndatoririlor ce decurg din funcţia pe care o deţine, anume aceea de preşedinte al Senatului României. Astfel, cu ocazia ceremoniei de învestire a Ramonei Mănescu în funcţia de ministru al Transporturilor, Crin Antonescu a părăsit sala de protocol chiar înainte ca şeful statului să adreseze câteva cuvinte noului ministru, membrilor Cabinetului Ponta precum şi demnitarilor prezenţi la Palatul Cotroceni.
Gestul liderului PNL poate fi catalogat drept unul de prost gust. Oricâtă antipatie ai avea faţă de Traian Băsescu, era de datoria lui Crin Antonescu să-şi respecte funcţia şi protocolul standard în astfel de situaţii, mai ales că persoana numită în funcţia de ministru era chiar o colegă din PNL. Spre seară, după ce a fost sever criticat în mass-media, Crin Antonescu a încercat să ofere explicaţii cu privire la gestul său de a părăsi ceremonia. "Am plecat nu de la o ceremonie dedicată colegei mele, cu participarea instituţională a preşedintelui, a preşedintelui Camerei, a celorlalţi oameni, membrilor Guvernului, consilierilor prezidenţiali - ceremonia aceea se încheiase - pentru a arăta public că pentru mine discursul ce avea să urmeze legat de Ministerul Transporturilor din gura lui Traian Băsescu nu mai poate prezenta nicio urmă de credibilitate.(...) A fost un gest simbolic, nu ostentativ, care nu mi-a făcut plăcere, dar pe care am simţit nevoia să-l fac”, a încercat Antonescu să-şi motiveze plecarea furtunoasă.
Doar că, în această situaţie, expresia „cine se scuză, se acuză” este mai cuprinzătoare decât orice explicaţii ar încerca să ofere preşedintele PNL. În locul unei atitudini protocolare pe care o astfel de ceremonie o reclamă, Crin Antonescu s-a gândit să-i ofere o dată în plus muniţie lui Traian Băsescu, cel care a comentat într-un registru dur gestul preşedintelui Senatului. „Nu o să ajungă niciodată preşedinte pentru că nu ştie ce înseamnă să fii preşedinte, să respecte funcţia. Nu poţi să ajungi preşedinte pentru că nu ştii să respecţi funcţia. Şi, de fapt, era o ceremonie dedicată colegei sale", a comentat şeful statului decizia lui Crin Antonescu de a părăsi ceremonia de învestire a noului ministru al Transporturilor.
Desigur, Traian Băsescu nu este nici pe departe cel mai în măsură să critice ieşirea lui Crin Antonescu întrucât şeful statului a dat în repetate rânduri proba lipsei de respect faţă de alte instituţii ale statului. Ne aducem aminte, spre exemplu, că în calitate de preşedinte al României, Traian Băsescu a părăsit lucrările plenului celor două Camere, atrăgând după el toată presa, când de la tribuna Legislativului cuvântau fie Călin Popescu Tăriceanu, fie Crin Antonescu. Plecările de atunci ale lui Traian Băsescu erau motivate de nevoia unei ţigări. De asemenea, un alt moment jenant care l-a avut în centru pe Traian Băsescu a fost legat de boicotarea discursului istoric din Parlament al Regelui Mihai, cu ocazia cele de-a 90-a aniversări a monarhului, şeful statului motivându-şi absenţa prin atacuri ipocrite la adresa lui Mihai I despre care a susţinut că era „slugă la ruşi”, iar decizia de abdicare ar fi fost „un act de trădare”.
În tot acest context, lui Crin Antonescu i se poate imputa că, prin atitudine, discurs şi comportament, seamănă tocmai cu cel pe care îl critică cel mai mult, adică cu Traian Băsescu. Or, liderul liberal are nevoie urgent de o schimbare radicală, dacă doreşte ca previziunile de ieri ale lui Traian Băsescu cu privire la perspectivele lui Crin Antonescu pentru prezidenţiale să nu se adeverească.