Antonescu: Legea privind intabularea nu are nimic "catastrofal"
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că situaţia legii privind intabularea, adoptată ieri de Senat, nu are nimic "catastrofal" sau "scandalos" şi poate fi rezolvată printr-o comunicare eficientă şi argumentată a ministerului Finanţelor şi a ministrului delegat pentru Buget.
Antonescu a menţionat că for decizional în cazul acestei legi este Camera Deputaţilor, iar atunci când iniţiativa legislativă va fi dezbătută de deputaţi reprezentanţii Guvernului, respectiv ministerul de Finanţe şi cel al Bugetului vor putea să-şi susţină argumentele.
"Cel mai simplu lucru este acela - pornind de la premisa că grupul PSD e lămurit cu punctul de vedere al Guvernului, după cum a fost votul în Senat aşa am constatat - ministrul Finanţelor, de mână cu ministrul delegat pentru Buget eventual, sau fără, vin în grupul PNL înainte de discuţia acestei legi şi pledează împotriva iniţiatorilor dintre care doi sunt liberali, motivele pentru care Guvernul crede, consideră şi poate să aibă dreptate, că o asemenea lege nu e binevenită", a spus liderul liberalilor.
Plenul Senatului a adoptat, ieri, o propunere legislativă prin care sunt acordate facilităţi proprietarilor care au obţinut terenuri în baza legii 18/1991 sau a legii 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate, pentru realizarea primei intabulări.
Astfel, în cazul primei înregistrări în cadastru şi în cartea funciară a terenurilor agricole şi forestiere situate în extravilanul localităţilor, aceasta se realizează fără costuri, în cazul terenurilor obţinute în baza legii 18/1991 sau a legii 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate.
"Onorariile experţilor cadastrali vor fi suportate din bugetul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, din fondurile generate de taxele de autorizare pentru persoanele care realizează lucrări de specialitate în domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei, în limita sumei de 400 lei/proprietate", menţionează propunerea legislativă, care urmează a fi supusă votului final în Camera Deputaţilor.
Iniţiativa legislativă a primit votul favorabil în plenul Senatului, fiind adoptată cu 70 de voturi "pentru", 40 "împotrivă" şi 3 abţineri, chiar dacă a fost realizat un raport de respingere din partea comisiilor de agricultură şi de administraţie publică. Propunerea legislativă a fost iniţiată de senatorii PNL Teodor Atanasiu şi Sorin Roşca-Stănescu, precum şi de deputatul PSD Ioan Dîrzu.
Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, că proiectul legii adoptat ieri în Senat nu are sursă de finanţare în acest an în bugetul de stat, existând posibilitatea intrării în vigoare la momentul găsirii resurselor. Ponta a precizat că, în cazul intabulării terenurilor pentru anumite categorii de proprietari, Guvernul nu putut susţine iniţiativa legislativă adoptată marţi de Senat din raţiuni financiare.
"Cred că imediat ce avem resurse materiale e foarte bine să ajutăm intabularea mai rapidă a terenurilor, însă Ministerul de Finanţe a spus un lucru corect, că nu sunt prevăzuţi bani în buget în acest an pentru aşa ceva. O să discutăm să vedem mai departe la Camera Deputaţilor. Sunt două variante, ori adoptăm legea şi atunci Ministerul de Finanţe trebuie să taie banii din alte părţi, ori intrarea în vigoare nu are loc decât la momentul la care avem resurse financiare", a explicat Ponta.