Antonescu: Poziţia exprimată de premier cu privire la Siria poate fi întărită prin dezbatere în Parlament
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, liderul PNL, a afirmat că a discutat cu primul ministru Victor Ponta despre ''problema siriană'', că ''subscrie'' total la poziţia exprimată de premier, ''pentru că a fost adoptată în comun'', şi a adăugat că ar putea fi întărită printr-o dezbatere parlamentară.
''Nu este neapărat necesară, dar eu consider că ar fi binevenită o dezbatere parlamentară şi vom vedea dacă acest lucru se poate întâmpla odată cu redeschiderea lucrărilor Parlamentului", a declarat Crin Antonescu, ieri, la Piatra Neamţ.
Preşedintele Senatului a spus că pentru credibilitatea României poziţia exprimată de premier ar putea fi întărită de poziţia Parlamentului, în funcţie de evoluţia evenimentelor.
''De ce? Simplu. Pentru că devreme ce suntem de acord cu punctul de vedere exprimat de secretarul de stat american, mai întâi, şi după aceea de preşedintele SUA, seara trecută, - de vreme ce în mod evident ei au făcut apel la sprijinul politic, nu discutăm aici de mişcări militare ale aliaţilor lor, de vreme ce vedem că nu toţi aliaţii sunt foarte convinşi să acorde acest sprijin - cred că sprijinul României ar apărea cu atât mai preţios, dacă tot suntem convinşi că aşa este bine. O prezentare a poziţiei Parlamentului, ce ar urma unei abordări", a explicat Antonescu.
În context, Crin Antonescu a apreciat că, în general, discuţiile pe diverse probleme, inclusiv cele de politică externă, în Parlamentul României ,trebuie să fie ''mai dese şi mai serioase".
''Se dezbate, se discută prea puţin în Parlamentul României, în afară de legiferare şi de control, deşi instituţia este creată să discute şi teme care interesează opinia publică. Ca urmare şi subiectele de politică externă au suferit'', a declarat preşedintele Senatului.
Totodată el a susţinut că lipsa dezbaterilor din Parlament s-a datorat faptului că opţiunile de politică externă au fost ''obiectul unui consens''.
''Ca urmare, chestiunea asta s-a considerat aşa ca fiind rezolvată şi, îndreptăţiţi prin Constituţie, preşedintele pe de o parte, guvernul şi ministrul de externe pe de alta, au aplicat, au lucrat zi de zi pe aceste coordonate mari. Nu avem o schimbare de politică externă a României care să necesite o dezbatere, dar, după părerea mea, una strict personală, dezbaterile din Parlament privind problematica externă a României are crea o forţă în plus în susţinerea acesteia, dar şi posibilitatea de a oferi credibilitate întărită partenerilor de peste hotare, opiniei publice, în general", a mai spus Crin Antonescu.