Antonescu s-a decis în cazul lui Chiliman. Consecinţe imediate
Propunerea de excludere a lui Chiliman îi poate aduce lui Antonescu mai multe beneficii decât pierderi. În primul rând, Antonescu dă un semnal în interiorul partidului că nu se mai acceptă ieşiri ale membrilor la adresa colegilor şi conducerii partidului.
Sezonul excluderilor din PNL va continua şi în perioada următoare. Liderul liberalilor, Crin Antonescu, a anunţat că pe agenda reuniunii Delegaţiei Permanente a partidului va fi şi subiectul excluderii din partid a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman. Astfel, la finalul săptămânii vom avea un deznodământ al conflictului intern din PNL.
Crin Antonescu arată în ultima vreme că nu mai tolerează derapajele membrilor PNL şi a început să ia măsuri. După excluderile lui Vlad Moisescu şi a încă 11 persoane, presa a speculat că vor mai fi şi altele. Încă din seara în care a fost exclus Moisescu se preconiza că următorul pe lista celor care vor părăsi partidul este Andrei Chiliman.
Divergențele apărute între Chiliman şi Antonescu durează de mai bine de un an, timp în care preşedintele PNL a preferat să treacă cu vederea ieşirile edilului de la Sectorul 1. Un motiv pentru care Antonescu a ales să nu ia o decizie radicală împotriva lui Chiliman este vechimea pe care fostul președinte al filialei Sector 1 o are în partid. Chiliman este unul dintre cei mai vechi membri ai partidului, iar importanța sa în cadrul partidului a crescut constant după ce a fost ales primar al Sectorului 1.
Până luna trecută Chiliman se rezumase doar la a critica partidul. Însă, lucrurile s-au schimbat în momentul în care primarul de la Sectorul 1 a fondat alături de alţi membri ai PNL, precum Vlad Moisescu şi Diana Tuşa, Iniţiativa România Liberală. Noua construcţie reuneşte la un loc, pe lângă actuali membri ai PNL, şi pe cei ai Forţei Civice – MRU, Dan Cristian Popescu. Această alăturare între membri PNL şi cei ai Forţei Civice contravine mesajului şi direcţiei abordate de PNL.
Acţiunile disidente ale lui Chiliman l-au făcut pe Crin Antonescu să nu aibă de ales în ceea ce priveşte viitorul acestuia în PNL. Antonescu avea două posibilităţi în acest caz: să ignore acţiunile lui Chiliman, iar autoritatea lui în interiorul partidului să fie pusă la îndoială, fapt ce ar fi dus la alte asemenea forme de disidență; sau să propună excluderea lui Chiliman din partid.
Propunerea de excludere a lui Chiliman îi poate aduce lui Antonescu mai multe beneficii decât pierderi. În primul rând, Antonescu dă un semnal în interiorul partidului că nu se mai acceptă ieşiri ale membrilor la adresa colegilor şi conducerii partidului. De asemenea, Antonescu asigură pe termen lung liniştea în interiorul USL. După scandalul iscat de Sorin Roşca Stănescu, conducerea PNL trebuia să-i conştientizeze într-un fel pe membrii săi cu privire la consecinţele pe care le au declaraţiile lor referitoare la colegii de alianţă. Dacă la început atât Antonescu, cât şi alţi lideri ai PNL au spus că în interiorul PNL fiecare membru este liber să îşi exprime opinia, liberalii au înţeles în cele din urmă că, fără ordine şi disciplină în interiorul partidului, alianţa cu PSD poate avea de suferit, iar consecinţele pe termen lung pot fi dezastruoase pentru partid. Dacă ruperea USL s-ar produce din cauza unor membri ai liberalilor, atunci întreg electoratul USL îi va trage pe aceştia la răspundere pentru eşecul alianței.
Crin Antonescu trebuie să trateze situaţiile care apar în perioada următoare în prisma viitoarei sale candidaturi la preşedinţia României. Preşedintele liberalilor nu îşi permite să aibă puterea subminată de propriii membri, deoarece în exterior se va traduce ca fiind o lipsă a capacităţii de conducere, ceea ce pentru un preşedinte este esenţială. Totodată, partenerii din USL îi pot pune sub semnul întrebării candidatura dacă va continua să piardă capital electoral, cauzat în principal de colegii săi de partid.