Antonescu se declară în favoarea exploatării gazelor de şist
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că este în favoarea exploatării gazelor de şist, dar pentru a se concretiza proiectele în această privinţă ar fi fost necesară o mai bună comunicare a Guvernului, dar şi sprijin din partea opiniei publice.
"Am o opţiune de mult (...) Am o opţiune deschisă în sensul în care, în general vorbind, dacă România vrea să fie puternică, atât cât poate ea fi – România puternică nu a fost doar un slogan al USL, ci un concept din marele proiect USL – atunci ea trebuie să-şi caute, să-şi identifice, să-şi valorifice resursele, de la resursele umane pe care le are în special în populaţia tânără, până la resursa naturală. Cum, când, ce fel, astea sunt chestiuni asupra cărora, bineînţeles, trebuie să discutăm cu foarte mare seriozitate. Dar «dacă» pentru mine nu a fost niciodată o întrebare", a spus Crin Antonescu la Digi24, conform Mediafax.
La solicitarea moderatorului, liderul PNL a confirmat că este favorabil exploatării gazelor de şist. Totuşi, el a precizat că trebuie îndeplinite condiţiile "standard ale zonei civilizate", atât în ceea ce priveşte condiţiile economice, cât şi cele de mediu.
"De asemenea, în condiţiile în care acest lucru este acceptat şi susţinut de o parte semnificativă, copleşitoare dacă se poate, din opinia publică. Cu alte cuvinte, acest «Da» al meu, sau al lui Victor Ponta sau al preşedintelui, este doar primul pas, nu şi suficient. Trebuie multe alte lucruri discutate, multe alte lucruri negociate, nu oricum", a mai spus Antonescu.
Liderul PNL a menţionat că este nevoie de un efort de comunicare şi de "solidarizare" din partea unui număr cât mai mare de cetăţeni români.
Antonescu a mai susţinut că inclusiv în cazul protestelor de la Pungeşti (Vaslui) ar fi trebuit să existe un efort de comunicare mult mai mare din partea Guvernului. În plus, liderul PNL a afirmat că poziţia fermă exprimată de premierul Victor Ponta în cazul gazelor de şist în Statele Unite ale Americii ar fi trebuit avută pentru prima dată în România.
Totodată, Antonescu a admis faptul că moţiunea de cenzură care a demis Cabinetul Ungureanu viza aspecte în privinţa exploatării gazelor de şist.
"Ceea ce am spus atunci, pot spune şi acum, e foarte rezonabil ceea ce scrie acolo (în moţiunea de cenzură, n.r.) şi singura problemă este că având loc să procedeze exact în parametrii impuşi sau ceruţi prin acea moţiune de cenzură, reproşaţi Guvernului Ungureanu pe bună dreptate, Guvernul nu a procedat astăzi suficient de clar, suficient de mult, în acei parametri. Pentru că acolo se vorbea nu de refuzul de a discuta vreodată despre exploatarea gazelor de şist în România, nu era în niciun fel expresia vreunui anticapitalism, antiamericanism, ci erau vehiculate câteva criterii (...) ar trebui orice Guvern să le satisfactă în raport cu această chestiune: comunicare, decizii transparente şi decizii în anumiţi termeni fixate cu partenerul străin" a mai precizat Antonescu.
Oficialii americani au transmis autorităţilor române mesajul că doresc ca interesele legitime ale firmelor să fie protejate şi au cerut asigurări că activitatea acestora va fi sprijinită dacă este desfăşurată legal şi pe baza tuturor avizelor, potrivit premierului Victor Ponta, aflat în SUA.
"Pe ei îi interesează o protecţie din partea Guvernului şi, după aceea, din partea justiţiei a intereselor legitime ale companiilor americane. Adică, dacă Guvernul decide şi dacă după aceea, cu atât mai mult, un judecător spune «ăsta e terenul vostru, pe care l-aţi obţinut legal, aveţi toate avizele», nu înţeleg că nu pot să-şi desfăşoare activitatea sau că cineva vine şi le dă foc la maşini, aia nu înţeleg. Aici mesajul a fost, pe bună dreptate, foarte clar: «Vin companii, vrem să investim mai mult, dar asiguraţi-ne că nu păţim ca în cine ştie ce ţări din lume şi trebuie să fugim repede cu elicopterul de acolo», lucru care nu se va întâmpla", a spus Ponta la România TV, după discuţia cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden.
El a susţinut declaraţia după ce, miercuri, aproximativ 500 de persoane din Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui, au protestat în perimetrul unde compania americană Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist.