Antonescu şi-a dat de gol strategia pentru 2014
Crin nu a avut o imagine clară asupra proiectului USL încă de la început. Probabil şi-a imaginat că poate la infinit să fenteze, că poate avea scurte intervenţii demagogice, populiste, concomitent cu lungi absențe nemotivate. Mai mult, liderul PNL a visat că are voie să-şi faulteze conjunctural coechipierul în funcţie de sondaje. Trăgând linie, fără să greşim, putem spune că accelerând această pedală Crin riscă să iasă în decor.
A trebuit să treacă şi Crăciunul, pe rit vechi, ca liderul PNL să iasă din hibernare şi să facă primele declaraţii politice. Simpatizanţii USL au privit ieri o telenovelă ieftină. Ispitiţi cu un platou bine garnisit cu mesaje şi declaraţii de dragoste legate de coeziunea USL, au rămas la final cu un puternic gust de aguridă.
Preşedintele PNL nu se delimitează de limbajul dublu exersat la finalul anului trecut, mai mult l-a avansat la gradul de strategie electorală prezidenţială. concomitent tan discursului ipocrit privitor la USL, trimite constant săgeţi către colegul de serviciu, cum l-a numit pe Victor Ponta încă din toamna trecută.
“Vrem un preşedinte care să aducă unitate, care să aducă linişte, dar nu în sensul în care să nu deranjeze pe nimeni. Preşedintele nu trebuie să aducă linişte, ci garanţii. Marca preşedintelui viitor nu este de a nu deranja pe nimeni şi de a oferi linişte, pentru că nu liniştea este prerogativa preşedinţilor, nu pentru linişte votează cetăţenii”, susţine şeful PNL, poziţionându-se forţat şi inutil în contrast cu liderul social-democrat.
Victor Ponta trasase deunăzi, în cadrul primei şedinţe a conducerii partidului, viziunea PSD pentru acest an. Premierul a vrut să sublinieze încă odată cine este duşmanul politic - Traian Băsescu, creionând un portret robot al viitorului preşedinte în antiteză cu acesta. Crin a distorsionat premeditat mesajul, vrând să lasă în spate un ispititor și dulce parfum pentru electoratul de dreapta, rămas devotat lui Băsescu.
Planul cel puţin pervers al şefului liberal are la bază câteva principii simple, e adevărat mai puţin etice şi după cum arată sondajele deloc eficiente. Antonescu continuă şicanarea lui Ponta, lovind ca la manual în politicianul cu cele mai bune cifre electorale, pe de o parte. În pasul doi, o mică piruetă pentru publicul USL, conştient de forţa acestuia. De asemenea, în paralel, adoptă limbajul uzual unui candidat la funcţia supremă, centrat pe marile proiecte ale ţării, vizionar şi de unitate.
Relaţia lui Crin cu PSD-ul nu a fost sinceră încă de la început, numai dacă ar fi să amintim dezbaterile asupra prerogativelor prezidenţiale. Antonescu a încuvințat la vremea respectivă toate planurile de principiu ale PSD, care creionau pentru România o viitoare republică parlamentară de factură europeană. Astăzi, l-a spartul târgului, îşi dă arama pe faţă; brusc prerogativele prezidenţiale extinse blamabile odinioară sunt interesante în viziunea viitorului preşedinte Antonescu.
Crin nu a avut o imagine clară asupra proiectului USL încă de la început. Probabil şi-a imaginat că poate la infinit să fenteze, că poate avea scurte intervenţii demagogice, populiste, concomitent cu lungi absențe nemotivate. Mai mult, liderul PNL a visat că are voie să-şi faulteze conjunctural coechipierul în funcţie de sondaje. Trăgând linie, fără să greşim, putem spune că accelerând această pedală Crin riscă să iasă în decor. Un lucru cert “i-a reuşit”, să-şi ostilizeze votanţii PSD şi nu numai…