Antonescu: solicit respingerea "superimunităţii" creată parlamentarilor
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, solicită rediscutarea în Camera Deputaţilor a modificărilor la Codul penal şi propune respingerea tuturor prevederilor interpretate în sensul unei "superimunităţi" a parlamentarilor.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a solicitat preşedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, să rediscute legea care dă demnitarilor şi primarilor super-imunitate. Liderul liberal a anunţat că PNL va vota împotriva legii când va fi rediscutată în Parlament.
"Eu îi propun, îi fac o sugestie preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ca, în cazul în care nu a semnat, nu a formalizat legea votată în Camera Deputaţilor şi dacă Regulamentul Camerei permite, să o repună în discuţie în plenul Camerei Deputaţilor, pentru o discuţie transparentă, deschisă, amănunţită, cu argumente", a afirmat Crin Antonescu, joi, într-o conferinţă de presă, conform Mediafax.
Liderul PNL a adăugat că, dacă acest lucru nu este posibil sau dacă valeriu Zgonea nu este de acord cu propunerea sa, atunci, în momentul în care proiectul va fi trimis Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu pentru reexaminare, le va propune deputaţilor liberali "să respingă prin vot toate acele modificări care s-au adus şi care pot fi interpretate ca fiind în scopul unei superimunităţi a parlamentarilor".
Crin Antonescu a spus că, pe fond, poziţia de principiu pe care a exprimat-o miercuri că parlamentarii nu pot fi funcţionari publici, o menţine, dar că trebuie să admită că informaţiile pe baza cărora a făcut declaraţii sunt "incomplete".
"Trebuie să admit că nu am fost suficient şi corect informat. (...) Eu îmi asum întreaga responsabilitate, pentru că sunt lider al PNL, îmi asum răspunderea în exclusivitate", a mai spus liderul liberal.
Legat de presiunea ambasadelor străine
"Nu este vorba de presiunea ambasadelor străine. Pe de altă parte, dacă în vara lui 2012 au dat declaraţii greşite, astăzi au dreptate, au motive să-şi exprime îngrijorarea. Aş fi fost bucuros ca Ambasada SUA să fi reacţionat şi când Daniel Morar a proclamat o imunitate specială pentru preşedintele Băsescu, dar nu a fost să fie. M-aş fi bucurat ca ambasadorul Olandei să-si exprime îngrijorarea pentru că plângeri penale zac la Parchet de un an de zile fără să se dea niciun raspuns. Mi-ar fi placut ca ambasadorul Marii Britanii sa fi considerat că motorul democratiei este votul liber exprimat al cetăţenilor. Dar pe fond, atâta vreme cât există dubii asupra modificarilor la Codul Penal, aceste declaratii ale ambasadelor sunt corecte".
Liderul liberal a subliniat că luni după - amiază a avut o întilnire cu Victor Ponta, dar nu a discutat nicio secunda despre modificarile la Codul Penal. "Nu a incercat nimeni sa ma pacaleasca sau sa ma convinga. Nu stiu care este pozitia premierului fata de modificarile la Codul Penal, insa sper sa fie similara cu a mea".