Anunțul BEC pentru românii din diaspora: în turul II pot utiliza formularul declarației pe propria răspundere
Alegătorii din străinătate pot utiliza, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, formularul declaraţiei pe propria răspundere de pe site-ul BEC şi MAE, având posibilitatea să îl completeze în afara secţiilor de votare, dar să îl semneze în faţa membrilor biroului secţiei, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central (BEC).
BEC a luat marţi o decizie cu privire la unele măsuri privind buna organizare şi desfăşurare a celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui la secţiile de votare din străinătate în urma întâlnirii cu reprezentanţi ai MAE şi ai Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate nr. 48.
Având în vedere prevederile legii 370/2004 şi "ţinând cont de necesitatea fluidizării procesului de votare la aceste secţii", BEC a decis că formularul declaraţiei pe propria răspundere va fi pus la dispoziţia alegătorului de către preşedinte sau un membru al biroului electoral al secţiei de votare, alegătorii având posibilitatea să utilizeze acest formular afişat pe site-ul BEC - www.bec2014.ro şi al MAE - www.mae.ro.
Decizia BEC stipulează şi că formularul declaraţiei pe propria răspundere poate fi completat de către alegători în afara secţiei de votare, urmând ca semnarea şi datarea acestui document să se facă numai în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare din străinătate.
În document se mai arată că în cel mult cinci zile de la data emiterii deciziei, în situaţia în care biroul electoral al secţiei de votare din străinătate nu este constituit din numărul maxim de membri prevăzut de lege, preşedintele Biroului electoral pentru secţia de votare din străinătate va putea asigura completare acestuia cu persoane din lista întocmită de MAE.
În plus, BEC a adoptat o hotărâre prin care explică faptul că sintagma "aceleaşi liste de alegători de la primul tur" se referă la secţiile de votare din ţară, unde procesul electoral se desfăşoară pe baza listelor electorale permanente, spre deosebire de procesul electoral din străinătate, care se derulează pe baza tabelelor electorale.
"În interpretarea dispoziţiilor art. 54 alin. (1) din Legea 370/2004 pentru alegerea preşedintelui, care prevăd că al doilea tur de scrutin are loc în condiţiile art. 81 alin. (3) din Constituţia României, republicată, în termenul prevăzut de lege 'în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale, sub conducerea operaţiunilor electorale de către aceleaşi birouri electorale şi pe baza aceloraşi liste de alegători de la primul tur', sintagma 'aceleaşi liste de alegători de la primul tur' se referă la secţiile de votare din ţară, unde procesul electoral se desfăşoară pe baza listelor electorale permanente în sensul celor prevăzute de art. 2 alin. (1) lit. c) din legea 370/2004, spre deosebire de procesul electoral din străinătate care se derulează pe baza tabelelor electorale prevăzute de art. 9 alin (1) din acelaşi act normativ", se arată în hotărârea publicată pe site-ul BEC.