Anunţ îngrijorător al ONU! Ce se va întâmpla cu Pământul
Anul 2013 a fost marcat de fenomene meteo extreme, după cum a dovedit recentul taifun Haynan, precum şi de un nivel record al mărilor, a anunţat astăzi ONU, relatează AFP.
Potrivit cifrelor provizorii difuzate astăzi de Organizaţia Meteorologică Mondială, 2013 este pe punctul de a deveni unul din cei zece ani cei mai călduroşi de la debutul statisticilor moderne în 1850.
"Nivelul mediu al mării a atins un nou record în martie 2013'', afirmă experţii. ''Acest nivel a crescut într-un ritm mediu de 3,3 milimetri pe an, ceea ce este aproape de ritmul de circa 3 milimetri pe an constatat în deceniul 2001-2010 şi care corespunde dublului celui înregistrat în sec. al XX-lea, de 1,6 milimetri pe an'', au precizat experţii.
Primele nouă luni din 2013 se situează, la egalitate cu 2003, pe locul al şaptelea al celor mai călduroşi ani de până acum.
Majoritatea regiunilor au cunoscut temperaturi mai mari decât cea medie, îndeosebi Australia, nordul Americii de Nord, nord-estul Americii de Sud, Africa de Nord şi o mare parte din Eurasia.
Perioada ianuarie-septembrie 2013 a fost mai caldă decât cea corespunzătoare din 2011 şi 2012, când fenomenul climatic La Niña a provocat o răcire.
''Nivelul mării va creşte în continuare din cauza topirii unor calote glaciare şi a unor gheţari. Peste 90 % din căldura suplimentară provenită din gazele cu efect de seră este absorbită de oceane, care continuă să se încălzească şi să se dilate de sute de ani'', a declarat secretarul general al OMM, Michel Jarraud.
Or, nivelurile de dioxid de carbon şi alte gaze cu efect de seră conţinute în atmosferă la nivel mondial au atins noi vârfuri în 2012 şi ne aşteptăm să ajungă la cote fără precedent din nou în 2013. Aceasta înseamnă că vom avea parte de un viitor mai cald, a subliniat Jarraud.