Anunţ neaşteptat al lui Victor Hănescu
Miercuri, într-o scrisoare deschisă, Victor Hănescu (33 ani) și-a anunțat retragerea din echipa de Cupa Davis a României, informează Agerpres.
”Vine un moment în viața fiecărui sportiv, dureros, dar inevitabil: retragerea de la Echipa Națională. Momentul nu este ușor și întotdeauna când vine vorba de culorile României, decizia este și mai dificilă”, afirmă Hănescu în document.
”De la vârsta de 10 ani, prin ’91, când am fugit de la școală să văd un meci de Cupa Davis între România și Irlanda, s-a născut în mine dorința de a purta cu mândrie tricoul Naționalei. Am debutat la 20 de ani, în 2001, și țin minte ca ieri acea zi: am fost convocat ca rezervă în meciul contra Cehiei, jucat la Prostejov, și am intrat pe teren, la dublu, alături de Gabriel Trifu, ca urmare a unei accidentări suferite de Adrian Voinea. De atunci am jucat 37 meciuri sub tricolor în 21 de partide inter-națiuni și la fiecare meci sub culorile României am avut emoții, mari emoții! Aceste trăiri nu se compară cu sferturile de finală de la Roland Garros și nici cu trofeul câștigat în Elveția (la Gstaad, n. red.), după ce am trecut în semifinală de Wawrinka, top 10 ATP la acel moment, sunt sentimente speciale pe care nu le poți avea decât la Națională”, mai spune Hănescu.
”Veteranul” Victor Hănescu, locul 148 la simplu în clasamentul mondial, cea mai bună clasare actuală a unui român, a rememorat momentele importante pe care le-a trăit în Cupa Davis cu echipa României, cum ar fi meciul cu Ecuadorul, cu frații Lapentti, partida cu Belarus din 2005, de la Brașov, când a jucat alături de Pavel si Trifu pentru un loc între primele 8 echipe din lume, când l-a învins pe Volcikov și a dus România în sferturile Grupei Mondiale după o pauză de 22 de ani, neocolind nici momentele mai puțin fericite din Cupa Davis, când a simțit ”nemulțumirea a milioane de români”. Un astfel de moment a fost în 2006, când s-a accidentat la spate în timpul meciului cu SUA și a stat departe de teren timp de aproape un an. În 2007, ”într-un meci dramatic împotriva Japoniei, la Osaka”, Hănescu aducea, în ciuda crampelor musculare puternice, punctul decisiv pentru România.
”Toate aceste experiențe m-au format ca jucător profesionist, ca om. Am 33 de ani și mă simt împlinit. Sunt un român fericit, am o familie frumoasă și întregită de câteva luni de băiețelul meu Luca. Vin cât de des pot în țară și, credeți-mă, nu rezist mai mult de o lună departe de familie, de România. În ultimii 11 ani m-am menținut în Top 100 ATP și de 13 ani servesc sub culorile naționale”, a mai spus Hănescu, adăugând speră să rămână alături de echipa de Cupa Davis și să ajute la formarea unei noi generații de jucători care să ducă România în Grupa Mondială: ”Simt că pot da mai mult Naționalei din afara terenului, implicându-mă direct în formarea generației de mâine. Avem juniori talentați care trebuie promovați și încurajați, am și experiență și disponibilitatea s-o fac. Sper să rămân alături de Echipa Națională și de Federația Româna de Tenis și de aceea am lansat programul Dream Young Team pentru România, un program pentru relansarea tenisului masculin românesc. Eu împreună cu o echipă de profesioniști formată din preparator fizic, preparator mental, fizioterapeut și antrenor vom modela tinerele talente pregătindu-le pentru lupta dură din tenisul internațional”.
Hănescu a subliniat că acesta nu este un proiect singular, ci s-a gândit încă de acum 9 ani cum să sprijine juniorii aflați la început de drum și a început să sponsorizeze turnee naționale și internaționale de juniori, iar trofeul care-i poarta numele — ”Trofeul Victor Hănescu” — numără în acest an 8 ediții. Victor susține competiții ce reunesc anual peste 500 de juniori din întreaga lume, campania ”Orice Campion are un început”, care ajută mii de elevi din întreaga țară în scopul de a-i îndruma pe calea sportului și a performanței în tenis.
”Vreau să generez o altă atitudine și implicare în România, legate de tenis, ca niciun alt talent, neremarcat, sa nu se piardă și niciun jucător aflat la începutul carierei să nu fie ignorat”, subliniază Hănescu.
Victor Hănescu a menționat că i-a fost greu să ia decizia retragerii, ”dar viața trebuie să-și urmeze cursul, iar tinerii trebuie încurajați și promovați! Mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături în toți acești ani, familie, prieteni, colegi, antrenori, oameni din Federație și nu în ultimul rând iubitorilor tenisului, fără de care acest sport nu ar exista. Sunt mândru și recunoscător pentru cei 13 ani sub culorile tricolorului, hai România!”
Hănescu s-a născut, la București, pe 21 iulie 1981 și a adunat 37 de meciuri la echipa României, înregistrând 16 victorii și 21 de înfrângeri, 114 succese și 16 eșecuri la simplu, 2 victorii și 5 înfrângeri la dublu.
România va întâlni Suedia în play-off pentru menținerea în Grupa 1 a zonei Europa-Africa, în perioada 12-14 septembrie, pe teren propriu.
Referitor la retragerea lui Victor Hănescu, președintele Federației Române de Tenis (FRT), George Cosac, a declarat că-i respectă hotărârea.
“În orice condiții, noi respectăm decizia jucătorului de tenis Victor Hănescu. Am primit un e-mail de la el și urmează în perioada următoare să am o discuție personală cu el. El evocă faptul că de când a început să joace tenis, de la vârsta de 9-10 ani, a dorit să joace pentru echipa națională a României și să evolueze în Cupa Davis, dar, ca în orice domeniu, nu numai în sport, vine o vârstă când trebuie să lași locul altora cu mult mai tineri. Victor Hănescu spune că e vorba de o retragere definitivă din echipa de Cupa Davis a României, nu doar pentru apropiatul meci din luna septembrie. Adevărul este că prin hotărârea lui Victor Hănescu, pe care noi o respectăm, în echipa de Cupa Davis a României apare un mare gol”, a declarat Cosac, fost și el component al echipei de Cupa Davis a României.
În legătură cu numele care pot să îl înlocuiască pe Victor Hănescu în echipa de Cupa Davis a României, președintele FRT a menționat: “În momentul de față contăm pe nume ca Horia Tecău, Marius Copil, Adrian Ungur sau Florin Mergea”.
”În continuare se anunță tineri de perspectivă, pot să evoc numele lui Frunză sau Apostol, care s-au evidențiat la nivelul lor de de categorie, în competițiile continentale. Cu aceștia în formație sperăm să avem în următorii ani o nouă echipă de Cupa Davis puternică a României, similară valoric cu cea din care făceau parte Andrei Pavel, în calitate de căpitan nejucător și cu Victor Hănescu, în componență”, a mai spus Cosac.