De la deşeu la materie primă: Şlapi din anvelope uzate
Antreprenori cu preocupări ecologice din diverse colţuri ale lumii realizează obiecte folositoare şi extrem de rezistente din anvelope uzate, relatează luni BBC, care reaminteşte că aceste deşeuri sunt o mare problemă şi că anual, pe tot globul, se aruncă aproximativ 1,5 miliarde de pneuri.
Compania suedeză Apokalyps Labotek confecţionează parchet durabil şi elegant din cele 4 milioane de pneuri aruncate la nivel naţional în fiecare an. Cauciucul este transformat într-o pulbere care, amestecată cu plastic reciclat, devine materia primă pentru un parchet de bună calitate.
În oraşul indian Mumbai, antreprenorul Anu Tandon Vieira a înfiinţat The Retyrement Plan, o firmă unde muncitorii transformă anvelope vechi şi alte materiale reciclate în mobilier de exterior, rezistent la intemperii.
Localnicii întreprinzători din Kenya comercializează cu succes aşa-numitele sandale 'Akala', realizate manual din anvelope uzate. Acest tip de încălţăminte se vinde pe străzile din Nairobi cu 2-5 dolari perechea, preţ considerabil mai mic decât cel de la magazinele de pantofi. Un alt mare avantaj: sandalele sunt de 10 ori mai durabile decât cele obişnuite. De altfel, membrii tribului Maasai, care cutreieră sudul Kenyei şi nordul Tanzaniei, poartă în mod obişnuit aceste sandale de folosinţă îndelungată.
În SUA, există magazinul Detroit Threads care oferă clienţilor şlapi confecţionaţi din anvelope uzate la Cass Community Social Services din Detroit, unde lucrează zeci de persoane. Preţul acestui produs: 25 de dolari perechea. Destinaţi hipsterilor urbani care vor să aibă un nou aspect, şlapii au un design realizat de studenţi de la Universitatea din Michigan.