APADOR-CH: Senatorii şi deputaţii vor putea fi cercetaţi în continuare pentru fapte penale
Directorul APADOR-CH a declarat, marţi, după adoptarea proiectului de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici, că aceştia vor putea fi cercetaţi în continuare, dar că există posibilitatea ca aceştia să nu mai ajungă la DNA.
Directorul Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Maria Andreescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, după adoptarea de către Plenul Camerei Deputaţilor a proiectului de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal, că în opinia sa prin aceasta modificare adusă Codului Penal nu se limitează tragerea la răspundere penală a acestora.
Andreescu a arătat că, în opinia sa, atunci când senatorii şi deputaţii vor comite fapte penale, aceştia vor putea fi cercetaţi, însă "poate nu de DNA".
"DNA se consideră că este o instituţie necesară în lupta împotriva corupţiei, pentru că acest fenomen este foarte accentuat în România, dar ea nu ar trebui să existe, pentru că, spre exemplu, în statele dezvoltate, faptele de corupţie sunt cercetate la o unitate de parchet normală", a arătat Andreescu.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.
Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen.
De altfel, Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii. Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.
Conform raportului, obţinut de MEDIAFAX, printr-un amendament propus şi adoptat de Comisia juridică, preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.
Astfel, la articolul 147 Codul Penal prevede că "prin «funcţionar public» se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145 (autorităţi, instituţii publice, persoane juridice de interes public - n.r.)". De asemenea, "prin «funcţionar» se înţelege persoana menţionată în alin. 1, precum şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute în acel alineat".
Comisia juridică a introdus un nou alineat potrivit căruia: "Sunt exceptaţi de la dispoziţiile art. 147, Preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale şi care nu sunt finanţaţi de la bugetul de stat, aceştia răspunzând penal, civil sau administrativ în conformitate cu dispoziţiile legilor speciale în baza cărora îşi desfăşoară activitatea, precum şi cu dispoziţiile dreptului comun, cu respectarea dispoziţiilor prezentului alineat".
Conform raportului, la şedinţa comisiei au fost prezenţi 22 de deputaţi, din totalul de 27 membri, iar raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar 4 abţineri. Proiectul nu a fost dezbătut în plen, fiind trecut direct la vot final. Astfel, raportul propus de Comisia juridică a fost adoptat cu 240 voturi "pentru", 57 de voturi "împotrivă" şi 4 abţineri.
Camera Deputaţilor este forul decizional la acest proiect.