APDRP: Peste 5,15 miliarde euro au intrat în economia naţională din fondurile europene pe dezvoltare
România a atras aproape 59% din fondurile europene pe dezvoltare rurală, banii plătiţi efectiv beneficiarilor români până la începutul lunii august depăşind 5,15 miliarde euro, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), George Turtoi.
"Pot spune că pe dezvoltare rurală am ajuns la o rată de absorbţie efectivă de aproape 59%, bani rambursaţi României de Comisia Europeană (CE). Ca sumă efectivă plătită şi intrată în economia naţională suntem la 5,15 miliarde euro la începutul lunii august. Sistemul este însă puţin îngreunat şi din cauza ultimelor norme ale Ministerului de Finanţe, prin care nu mai putem face două plăţi pe lună, ci doar una singură, ca urmare a introducerii termenelor legale pentru deschiderea de cont şi atunci nu ne mai încadrăm cu două solicitări pe lună. Se fac eforturi şi din partea ministerului nostru (n.r. Ministerului Agriculturii) şi a celui de Finanţe ca să diminueze pe cât posibil termenele", a subliniat şeful APDRP.
Turtoi este optimist în privinţa atingerii targetului de 1,4 miliarde de euro atrase în 2013, chiar dacă principalele probleme nu ţin de structură şi de sistem, ci de criza financiară.
"Noi sperăm să ne apropiem cât mai mult de targetul acesta pentru că, în principal, problemele cele mai mari nu ţin de structură şi de sistem, ţin de problema generală a crizei financiare şi a băncilor care acordă tot mai greu credite şi sunt mult mai atente. Marea problemă este că nu există o diferenţiere pe creditele din agricultură şi creditele din alte domenii, cum ar fi cele din imobiliare. Garanţiile sunt de cele mai multe ori aceleaşi. În toate celelalte state UE există bănci specializate pe agricultură, pentru că aici sunt alte riscuri, sunt alte prognoze. Este altceva decât o investiţie în imobiliare. Am văzut şi la noi vreo două bănci care au făcut nişte pachete speciale pe agricultură, dar discutând cu beneficiarii am aflat că garanţiile solicitate pentru obţinerea creditului sunt cam aceleaşi. Poate că în viitorul program va fi o deschidere mult mai mare, dacă va intra în funcţiune fondul mutual prin care se asigură riscurile climatice şi cele de piaţă", a adăugat Turtoi.
În ceea ce priveşte corecţiile aplicate României pe cele 5 miliarde de euro atrase din fonduri europene, şeful APDRP afirmă că România se află printre ţările cu cele mai mici corecţii, suma urmând să fie dedusă din sumele solicitate ulterior la plată.
"Singurele corecţii concretizate sunt de 12 milioane de euro pentru tot ce s-a plătit până acum, adică peste 5 miliarde de euro, în principal pentru partea de investiţii în ferme şi pentru procesare. Auditul Comisiei Europene se concentrează pe anumite aspecte cheie, acolo unde a fost cea mai mare plată, pentru că nu are cum să facă pe tot programul. Avem 24 de măsuri pe PNDR şi este imposibil să auditeze 24 de măsuri într-o misiune. Comisia se concentrează pe valorile mari, acolo unde sunt şi riscurile financiare mai mari.(...) Aş putea spune că suntem printre fruntaşi, în comparaţie cu alte ţări din UE, în sensul că nu avem sume mari pe corecţii, raportat la sumele plătite, şi acest lucru a fost surprinzător şi pentru Comisie", a adăugat directorul general al APDRP.
De la demararea PNDR în anul 2008, APDRP a gestionat 142.008 de cereri de finanţare, în valoare de peste 17,97 de miliarde de euro. Până la începutul lunii august au fost selectate pentru a primi finanţare nerambursabilă 88.420 de proiecte, cu o valoare de peste 6,19 miliarde de euro. Tot în perioada menţionată au fost reziliate 1.797 contracte, în valoare de 499,6 milioane de euro, principalele cauze fiind lipsa cofinanţării din partea beneficiarilor privaţi pentru a continua sau începe proiectul sau depistarea unor nereguli.
PNDR 2007 - 2013 este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investiţiile private şi publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală prin PNDR (fonduri europene şi naţionale) este de 9,67 miliarde de euro, pentru perioada 2007 - 2013, banii europeni urmând să fie contractaţi până la finele acestui an, însă pot fi plătiţi beneficiarilor până la finele anului 2015