Apple a primit mii de cereri de supraveghere electronică, de la guvernul SUA
Apple a dezvăluit că a primit între 4.000 şi 5.000 de cereri de informaţii, în decurs de şase luni, de la autorităţile americane în cadrul programului lor secret de supraveghere mondială a internetului, la câteva zile după dezvăluiri similare ale Facebook şi Microsoft, relatează AFP.
Apple a anunţat că, între 1 decembrie 2012 şi 31 mai 2013, autorităţile americane au făcut până la 5.000 de cereri de informaţii cu privire la utilizatori, vizând între 9.000 şi 10.000 de conturi.
Aceste cereri erau în majoritate legate de anchete ce vizau căutarea unor copii sau persoane bolnave de Alzheimer şi date dispărute sau prevenirea unor acte de suicid, a explicat Apple. Fabricantul iPhone a precizat de asemenea că se angajează activ să protejeze viaţa privată a utilizatorilor săi şi să nu dea informaţii decât la ordinul unui tribunal judiciar.
"Echipa noastră evaluează fiecare cerere caz cu caz şi nu furnizează informaţii decât strictul necesar şi dacă apreciază cererea ca fiind corespunzătoare", a anunţat Apple, adăugând că unele comunicaţii sunt protejate, cum sunt schimburile via FaceTime şi iMessage, care nu pot fi citite decât de expeditori şi destinatari.
Apple, Facebook, Microsoft şi mulţi alţi giganţi ai internetului şi tehnologiei sunt sub observaţie de la dezvăluirea, săptămâna trecută, a unui vast program secret de supraveghere mondială a internetului care, insistă autorităţile americane, îi vizează pe străinii suspectaţi de terorism şi a permis contracararea unor atacuri teroriste.