Aproape de înfrângere pe teren, Statul Islamic va crea în spațiul cibernetic un 'califat virtual'
Aproape de a fi învinsă pe teren, în Irak și în Siria, gruparea Statul Islamic (SI) va constitui în spațiul cibernetic un 'califat virtual' de unde va continua lupta și îi va stimula pe susținătorii săi, atrag atenția experți și oficiali, relatează AFP.
Și riscă să fie mai dificil de a îndepărta gruparea jihadistă din colțurile ascunse ale 'internetului întunecat', de unde propaganda sa ar putea continua să îi incite la acțiune pe membrii și simpatizanții săi, afirmă sursele citate.
La începutul anului, într-un text intitulat 'Califatul virtual', generalul american Joseph Votel, comandantul US Central Command (a cărui zonă de intervenție acoperă Orientul Mijlociu și restul Asiei), atrăgea atenția: "Nu este suficient să învingem Statul Islamic pe câmpul fizic de luptă".
"Însă după o înfrângere decisivă în Irak și în Siria, Statul Islamic își va găsi foarte probabil un refugiu virtual, un 'califat virtual', de unde va continua să coordoneze și să inspire atentate", scrie el.
"Acest lucru îi va permite de asemenea să continue să crească o bază de susținători până când această grupare va fi în măsură să recucerească teritorii fizice", se mai arată în document.
"Acest califat virtual este o versiune distorsionată a califatului istoric: o comunitate stratificată de musulmani conduși de un calif (în prezent Abou Bakr al-Baghdadi), care aspiră să facă parte dintr-un stat guvernat de Șaria și localizat în spațiul cibernetic", continuă generalul.
Pierderea celei mai mari părți din teritoriile pe care le-a cucerit militar, în Irak și în Siria, a afectat comunicarea online a SI, care postează mai puține lucruri și sub forme mai puțin eficiente decât în urmă cu câteva luni, însă nu a oprit-o complet, subliniază experții.
Rețeaua sa de comunicare și de propagandă, 'agenția' Amaq, nu a încetat niciodată să emită, să revendice atacuri, să incite la comiterea de atentate.
Publicațiile sale online, în mai multe limbi, sunt în continuare disponibile la doar câteva click-uri. Ele îi incită mai mult ca oricând pe susținătorii califatului, indiferent unde s-ar afla, să treacă la acțiune și își înmulțesc sfaturile și instrucțiunile pentru atacuri.
Încă din 2015, Charlie Winter a redactat, pentru grupul de reflecție britanic Quilliam, un raport care se intitula 'califatul virtual' și care analiza strategia de propagandă a SI.
"Este evident că prezența sa ideologică, existența sa ca idee va deveni mai importantă în următoarele luni și în următorii ani", spune el pentru AFP. "Gruparea încearcă acum să transmită faptul că ideea califatului este mai importantă decât prezența sa fizică", adaugă expertul.
"Acestea fiind zise, nu este o alegere binară — online sau offline", mai spune el.
"Va fi tot timpul un hibrid între două lucruri — real și virtual. Vom avea de-a face în umătoarele luni și în următorii ani cu un Stat Islamic slăbit, dar care va controla încă porțiuni de teritoriu, în special în Siria. Și va fi de asemenea o insurecție clandestină în Irak", completează Winter.
Sub presiunea unor puteri publice, furnizorii de servicii și marii actori ai internetului mondial au introdus măsuri și proceduri în încercarea de a împiedica folosirea de către SI a rețelei mondiale pentru a se organiza și a răspândi propagandă.
"Însă, în ciuda intensificării vigilenței autorităților și rețelelor de socializare, Statul Islamic a dat dovadă de o rezistență semnificativă, datorită ușurinței de acțiune, caracterului modular, adaptabilității în fața încercărilor de suprimarea a materialelor jihadiste online", spun cercetătorii francezi Laurence Bindner și Raphael Gluck. Gruparea "reușește astfel să mențină o diseminare suficientă pentru a atinge bazinul său de simpatizanți și a face noi recrutări", adaugă ei.
Propaganda online a Statului Islamic, care a descris perioada 2014-2015, când gruparea controla regiuni imense din Siria și Irak, ca fiind 'epoca de aur', va fi "extrem de dificil de combătut", avertizează Charlie Winter.
"Nu poți să cenzurezi internetul. Autoritățile își îndreaptă atenția asupra părții greșite a internetului (rețeaua de mare public), iar asta e o problemă (...) Jihadiștii se ascund în internetul profund, folosind criptări. Vor exista întotdeauna refugii pentru teroriști pe internet, indiferent ce spun politicienii", completează el.