Apropierea lui Victor Ponta de Casa Regală, strategie de imagine sau normalizarea unor relații suspendate?
Vineri, premierul Victor Ponta a fost invitat să ia masa alături de familia regală Castelul Săvârşin, locul unde Majestatea sa Regele Mihai petrece în mod tradițional sărbătorile de iarnă.
Această întâlnire reprezintă a doua întrevedere pe care șeful executivului a avut-o cu membrii Casei Regale în decurs de câteva luni, premierul Ponta fiind unul dintre invitații principali în timpul manifestărilor din luna noiembrie prilejuite de aniversarea 92 de ani de la nașterea Regelui Mihai.
În acest context, ne putem aștepta în următoarele zile la mesaje venite din partea presei portocalii prin care gestul premierului va fi catalogat ca decât un alt exercițiu ieftin de imagine, menit să crească încrederea românilor în Victor Ponta. Desigur, toate aceste atacuri nu iau în considerare faptul că președintele Traian Băsescu nu a fost prezent, în ultimii ani, la nicio manifestare desfășurată sub egida Casei Regale.
De exemplu, în octombrie 2011, când Regele Mihai a ținut un discurs în plenul reunit al Parlamentului României, Traian Băsescu nu s-a sinchisit să participe. Faptul că un fost șef al statului român, fie el și ultimul monarh al țării noastre, a fost invitat să transmită un mesaj de la tribuna instituției fundamentale a democrației românești a reprezentat un eveniment pe care președintele Băsescu l-a sărit tocmai pentru a-și arăta disprețul față de Casa Regală. Alocuțiunea Majestății Sale a reprezentat, la acel moment, unul din puținele discursuri de bun simț din spațiul public românesc, în care stilul polemic și belicos al lui Traian Băsescu încă mai reprezenta norma.
Pentru cei care nu își mai amintesc contextul de atunci, Regele Mihai a ținut discursul din fața Parlamentului la câteva luni după ce președintele Băsescu îl atacase dur pe fostul monarh, numindu-l, printre altele, "sclavul Rusiei". Șeful statului se referea atunci la evenimentele petrecute între 1945-1947, când Majestatea sa a fost în mod constant supusă presiunii venite din partea forțelor sovietice de ocupație, până la punctul în care a fost obligat să semneze actul de abdicare. Desigur, Traian Băsescu nu vedea niciun fel de nuanțe, judecând și atacând fără cea mai mică urmă de respect o instituție care, în fond, nu l-a criticat niciodată.
Casa Regală a României reprezintă una din puținele constante din viața publică a țării noastre. Indiferent că s-a aflat în exil sau a revenit, după 1989, în România republicană, Majestatea Sa și membrii familiei sale au reprezentat o instituție care respectă și care se respectă, făcând cinste României. Faptul că Victor Ponta este liderul unui partid de stânga, viziune politică care în mod tradițional susține forma republicană de stat, este de asemenea semnificativ dacă avem în vedere încercarea premierului de normaliza relația dintre statul român și familia regală. Încercarea actualului șef al executivului de la București de a apropia din nou, după mai mulți ani de atacuri gratuite venite din partea Președinției, instituțiile centrale ale statului și Casa Regală reprezintă un gest de responsabilitate politică și instituțională pe care Traian Băsescu trebuia să îl facă de mult.