Țara care omoară mai mulți civili decât o face Statul Islamic
La puternica reclamă negativă care i se face grupării Statul Islamic (pe bună dreptate), rămânem cu senzația că nu există altceva mai rău pe lumea asta, dar, culmea, nu doar că există, dar este un rău instituționalizat, scrie semneletimpului.ro.
Conform datelor ONU, folosind surse cu sorginte guvernamentală, nonguvernamentală și rapoarte media locale, teroriștii SI au omorât 8.493 de civili irakieni doar în primele 8 luni ale anului 2014, în timp ce alți 15.782 au fost răniți. Cel mai probabil, gruparea și simpatizanții ei sunt responsabili și pentru moartea câtorva mii de oameni și în Siria. Cu toate acestea, există o altă țară unde mor cel puțin la fel de mulți civili.
Unde să nu faci turism
Biroul Procurorului General din Mexic anunța acum câțiva ani că 13.000 de persoane au fost ucise în perioada ianuarie–septembrie 2011, în situaţii care au legătură cu activitatea cartelurilor de droguri. Doi ani mai târziu, cifrele se repetau: guvernul mexican anunța că în perioada ianuarie–noiembrie 2013, au fost omorâte 31.532 de persoane, dintre care 14.796 din neglijență, iar 16.736 intenționat. Din cauza lipsei de transparență, nu se știe câte dintre aceste decese reprezintă crime făcute de cartelurile de droguri, dar experții sunt siguri că în realitate numerele sunt mult mai mari.
În final, un raport realizat de Human Rights Watch estimează că peste 60.000 de oameni au murit din mâna cartelurilor de droguri, în perioada 2006–2012. Aceasta înseamnă 10.000 de persoane ucise pe an, în condițiile în care în mod curent se descoperă noi gropi comune, unde au fost aruncate victime despre a căror dispariție nici nu se știe sau a fost de mult uitată.
Iar aceasta nu este nici măcar adevărata dimensiune a violenței din Mexic. Conform unui infografic realizat de Bussines Insider, în fiecare lună a primei jumătăți din anul 2012 au avut loc cel puțin 40 de decapitări (și cel mult 109), au fost omorâte cel puțin 54 de femei și cel puțin 96 de persoane au fost torturate înainte de a fi ucise.
Mai mult decât atât, cartelurile obișnuiesc să mutileze corpurile victimelor și să expună părți din ele în locuri unde publicul trebuie terorizat pentru a se elimina opoziția. Conform Al Jazeera, cartelurile mai obișnuiesc să recruteze copii soldați, pe care îi cresc să devină asasini sau îi trimit în misiuni sinucigașe în timpul confruntărilor cu armata mexicană și, de asemenea, răpesc alte sute de copii în fiecare an, pe care îi pun să transporte droguri, să se prostitueze sau pe care îi omoară pentru organe, pe care apoi le vând pe piața neagră.
Unde sunt copiii?
Cei care îndrăznesc să se împotrivească, fie ei politicieni, fie oameni de rând, sfârșesc extrem de urât. Între 1999 și 2012, în Mexic au fost asasinați 55 de jurnaliști și 34 de primari de orașe. În prezent, ultimele victime de care a aflat presa internațională sunt 43 de studenți, despre care se crede că au fost răpiți și masacrați de carteluri, cu asistența autorităților locale. Tinerii au dispărut din 26 septembrie, în urma unui protest în care au avut loc ciocniri cu poliția.
În timpul căutării lor, au fost descoperite nu mai puțin de 10 gropi comune, dar deocamdată niciunul dintre cadavre nu pare să fi fost identificat drept a vreunuia dintre studenții dispăruți. La ultima descoperire, au fost găsite 28 de cadavre incinerate în aşa măsură, încât a fost nevoie să se preleveze direct probe ADN.
Investigația a dus la reținerea a 50 de persoane, dintre care cel puțin 14 sunt polițiști, care au mărturisit că au avut un rol în dispariția studenților. Atât primarul și soția lui, cât și șeful poliției din localitate au fugit, după ce au fost acuzați că au legături cu cartelul de droguri Guerrero Unidos, care controlează rutele narcotice din statele Guerrero și Morales.
Lupta de unde SUA lipsește
Întorcându-ne la paralela cu Statul Islamic și întregul plan de anihilare a grupării, la cârma căruia se află Statele Unite, o să vă întrebați care este legătura cu Mexicul. Aici mai trebuie menționate niște date. Mass-media insistă pe imaginea violenței cu care SI amenință cetățenii americani. Ei bine, pe 25 august 2010 au fost descoperite în statul mexican Tamaulipas cadavrele a 72 de emigranți în SUA, despre care se crede că au fost răpiți de cartelul Zetas și omorâți pentru că au refuzat să transporte droguri înapoi în SUA.
Vara aceasta, SI a decapitat câțiva americani, însă cartelurile de droguri au omorât 293 de americani în Mexic, în perioada 2007–2010, și au atacat mai multe consulate americane din țară. Și, deși nu scuzăm cu nimic ceea ce face SI, trebuie precizat că nici mexicanii nu se lasă mai prejos când vine vorba de astfel de crime împotriva unor cetățeni americani.
Spre deosebire de SI, cartelurile de droguri mexicane au reușit să se infiltreze cu succes în cel puțin 3.000 de orașe din Statele Unite, unde recrutează americani, de la copii și până la autorități, ajungând să controleze peste 80% din comerțul cu droguri de pe teritoriul Statelor Unite. O primă consecință este faptul că din 2006 până în 2010, 5.700 de americani au murit în incidente violente alimentate de cartelurile de droguri. Prin comparație, în ultimii 10 ani au murit 2.394 de americani în Irak și 4.487 în Afganistan, iar 2.937 de americani au murit în atentatul terorist din 11 septembrie 2001.
Cu toate acestea, lupta împotriva celor care pun în pericol securitatea națională rămâne concentrată în Orientul Mijlociu, acolo unde rămân și alte interese ale americanilor, care trec peste nevoia copiilor de a fi protejați de influențele și violențele cartelurilor de droguri.