Țara în care se oamenii muncesc 6 ore dar sunt plătiți pentru 8
Un nou model de activitate profesională în care programul de lucru de opt ore este redus la şase ore, dar fără o reducere a salariului, este experimentat în prezent în Suedia pentru a evalua dacă se poate obţine aceeaşi productivitate petrecând mai puţin timp la locul de muncă, scrie joi AFP.
Robert Nilsson, un mecanic în vârstă de 25 ani, lucrează la un service Toyota din Goteborg şi ar putea fi exemplul de referinţă al unui viitor în care am putea să muncim mai puţin păstrând în acelaşi timp un nivel de trai ridicat. El se trezeşte dimineaţa la acceaşi oră ca toată lumea, dar nu se grăbeşte să plece la serviciu. Mai întâi face jogging, apoi ia micul dejun şi ajunge la muncă la ora 12, pentru a pleca înapoi acasă la ora 18. 'Prietenii mei mă urăsc. În opinia celor mai mulţi dintre ei, nu ar trebui să fiu plătit pentru opt ore, pentru că muncesc doar şase'.
De altfel, Suedia este o ţară care-şi surprinde turiştii, uimiţi să vadă că acolo oamenii au salarii bune şi în acelaşi timp mult timp liber. Economiştii explică această situaţie inedită prin forţa de muncă productivă şi bine calificată, capabilă să se adapteze rapid noilor tehnologii.
Totuşi, deşi suedezii trebuie să muncească, potrivit legii, 40 de ore pe săptămână, ei se remarcă şi printr-un absenteism ridicat şi prin începerea vieţii profesionale la o vârstă înaintată, pentru că dedică mai mult timp studiilor. Chiar şi aşa, conform datelor OCDE, media de 1.621 de ore lucrate pe an de suedezi o depăşeşte pe cea de 1.381 de ore lucrate de olandezi (cunoscuţi pentru activităţile de tip part-time) sau 1.479 de ore efectuate de francezi (care se bucură de săptămâna de lucru de 35 de ore), dar este puţin inferioară faţă de săptămâna de lucru de 1.654 de ore în cazul englezilor.
Municipalitatea din Goteborg, condusă de social-democraţi, va implementa pe parcursul unui an un proiect experimental în sectorul de îngrijire a persoanelor vârstnice. Un grup de salariaţi va avea un program de şase ore, în timp ce altul va rămâne cu programul de opt ore.
Ulterior vor fi analizate rezultatele, pentru a se vedea dacă programul redus permite realizarea de economii, cum ar fi cele care decurg din scăderea numărului de concedii medicale, urmând să se decidă dacă experimentul va fi extins sau dacă se va adopta programul de şase ore.
'Oamenii au cariere profesionale tot mai îndelungate şi trebuie să reflectăm la modul în care putem crea un mediu mai uman la locul de muncă', este de părere un consilier municipal al oraşului Goteborg.
Dar reducerea programului de lucru trebuie însoţită de o productivitate ridicată pentru a putea rămâne competitiv. Într-un clasamentul al bogăţiei produse pe oră pe angajat, întocmit de instituţia americană Conference Board, Suedia ocupă locul 11 (din 61 de state). În fruntea clasamentului se situează vecina sa Norvegia. SUA ocupă locul trei, Olanda locul cinci, urmată de Franţa, iar Marea Britanie locul 13
Însă, în opinia unui analist local, de orientare liberală, iniţiativa este lipsită de sens şi nu are şanse de materializare, întrucât să munceşti cu 25% mai puţin, dar pentru acelaşi salariu, înseamnă creşterea costurilor. Alţi adversari ai acestui proiect argumentează cu rezultatele dezamăgitoare ale săptămânii de lucru de 35 de ore în Franţa sau ale celei de 30 de ore (în medie) în Olanda. 'Este genul de politici populiste şi socialiste foarte periculoase pentru economie', se revoltă o opozantă conservatoare din Consiliul municipal al oraşului Goteborg.
Dar Robert Nilsson susţine că la centrul de reparaţii Toyota din acelaşi oraş programul de şase ore, aplicat din anul 2002, a condus la creşterea productivităţii, pentru că nu se mai pierde la fel de mult timp ca înainte şi se poate munci în două schimburi. Aceeaşi părere o are şi directoarea centrului, care spune că toată lumea e mulţumită cu noul program, angajaţii, patronii şi clienţii. În această unitate, salariul mediu este de 29.700 de coroane suedeze (circa 3.300 de euro), peste salariul mediu din Suedia, 25.100 de coroane.