Are Antonescu stofă de președinte?
Şansele lui Crin Antonescu la funcţia supremă în stat sunt legate exclusiv de vehiculul electoral numit USL, şi mai ales de componenta social-democrată a acestei alianţe. Dacă va continua să ignore această realitate şi să se manifeste răstit împotriva acelora care îi pun sub semnul întrebării profilulul de prezidenţiabil, Crin Antonescu nu face altceva decât să îşi şubrezească şansele.
Ceea ce era anunţată iniţial drept o lansare a candidaturii la preşedinţie a lui Crin Antonescu, un demers cu mize de imagine, s-a dovedit a fi pretextul pentru ca preşedintele PNL să se reactiveze în plan discursiv.
Oportunitatea a fost speculată de Crin Antonescu, cel care luat de valul oratoric a fost artizanul câtorva fracturi logice. "Eu nu mi-am depus acum şi nu îmi depun acum nicio candidatura. Eu, pur şi simplu, nu vreau să fiu candidat. Vreau să fiu preşedintele României! Şi voi fi! Mă pregătesc pentru asta, dar nu electoral. Nu acum, mă pregătesc învăţând cu toată tinereţea pe care o mai am, pentru că sunt lucruri pe care nu le ştiu şi pe care va trebui să le ştiu şi să le fac atunci când voi fi preşedinte. Mă pregătesc, dar bătălia pentru Preşedinţia României nu se reduce cu, nu începe cu şi nu se termină cu un candidat Crin Antonescu sau altul”, a susţinut preşedintele PNL în faţa colegilor liberali, la Constanţa.
În altă ordine de idei, Crin Antonescu îşi infirmă statutul de candidat şi susţine că îşi doreşte să fie preşedintele României. Abordarea este cel puţin bizară şi lipsită de sens – pentru a fi preşedinte, prima condiţie ce trebuie îndeplinită este aceea de a fi candidat oficial pentru funcţia supremă în stat. Fără confirmarea candidaturii, Crin Antonescu nu se poate înscrie în competiţia prezidenţială, iar încercarea liderului liberal de a minimaliza acest episod altfel obligatoriu denotă o anumită stare de nervozitate care îl determină pe Crin Antonescu să-şi asume o ardere a etapelor. Inconsistenţa logică a fost de altfel taxată şi de Traian Băsescu care l-a acuzat pe Antonescu de faptul că s-au autoproclamat preşedinte.
Liderul PNL şi-a continuat tirada. “Preşedintele României nu conspiră. Preşedintele României va trebui să inspire, preşedintele României nu face jocuri de pe o zi pe alta, nu destituie şi nu impune guverne, nu face manevre prin Parlament, nu face dosare. Pentru Dumnezeu, preşedintele îşi reprezintă, îşi uneşte şi îşi urmează naţiunea în aspiraţiile ei fundamentale”, a completat Crin Antonescu.
Discursul actual, raportat la poziţiile exprimate în urmă cu câteva zile de acelaşi Crin Antonescu, prin care acuza făţiş instituţiile justiţiei, demască o discrepanţă uriaşă între ce este la momentul actual Crin Antonescu şi ce îşi doreşte să devină.
Retorica centrifugă asumată mai nou de Crin Antonescu, prin ignorarea rolului fundamental pe care USL îl va juca în confruntarea pentru preşedinţie, nu-i este de niciun ajutor. În loc să demonteze abil, prin argumente solide, zvonistica referitoare la posibila pierdere a statutului de prezidenţiabil USL, preşedintele liberal nu face altceva decât să pună paie pe foc şi să alimenteze suplimentar aceste teorii care au tot mai multă trecere în spaţiul public.
Şansele lui Crin Antonescu la funcţia supremă în stat sunt legate exclusiv de vehiculul electoral numit USL, şi mai ales de componenta social-democrată a acestei alianţe. Dacă va continua să ignore această realitate şi să se manifeste răstit împotriva acelora care îi pun sub semnul întrebării profilulul de prezidenţiabil, Crin Antonescu nu face altceva decât să îşi şubrezească şansele. Cu atât mai mult cu cât în majoritatea cercetărilor sociologice, liderul PNL este în pierdere de viteză sau, în cel mai bun caz, cu o cotă de încredere care stagnează şi mult sub cea a lui Ponta sau Oprescu. Or, candidatul USL la preşedinţie trebuie să fie locomotiva alianţei, nu un vagon tras de către lideri mai bine plasaţi.