Argumentele economice în cazul Roşia Montană par decisive pentru români
Industria extractivă din România are potenţialul de a realiza o multiplicare în economie, atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Acest domeniu încurajează activităţile economice conexe, aducând taxe şi impozite la bugetul de stat.
În ciuda protestelor față de proiectul minier de la Roşia Montană, ponderea celor care sunt de acord cu începerea exploatării este tot mai mare. Împotrivirea faţă de acest proiect vine din partea unor persoane care nu înţeleg şi variabilele economice din jurul investiţiei. De asemenea, majoritatea celor care se declară împotriva proiectului nu au fost niciodată la Roşia Montană, nu cunosc realităţile de acolo și nu îi interesează de traiul oamenilor de acolo. Aceleaşi persoane care sunt acum împotriva Roșiei Montane ar participa la orice activitate de protest numai pentru a dovedi spirit civic.
Această făţărnicie a celor care se declară contestatari ai proiectului nu influenţează însă părerea generală a românilor cu privire la marile proiecte pe care ţara noastră ar trebui să le dezvolte. După cum arată un sondaj realizat de Sociopol în perioada 23-26 august, românii cred că autorităţile trebuie să susţină Roşia Montană. Studiul arată că aproximativ 70% dintre români consideră că autorităţile trebuie să promoveze acest proiect, în timp ce restul spun că ar trebui să se opună.
Acelaşi studiu relevă faptul că 73% dintre români au încredere că autorităţile vor promova proiectul Roşia Montană, iar numai 27% sunt de părere că autorităţile se vor opune proiectului. Analiza realizată de Sociopol demonstrează că românii sunt de acord cu marile proiecte ale statului, pe care le încurajează.
Importanța marilor proiecte de investiţii pentru România a fost prezentată şi de analistul economic Ionel Blănculescu, care a spus că „fără investiţii în domenii strategice – infrastructură, industrie sau exploatarea resurselor naturale, ţara noastră riscă să se blocheze în forţa centrifugă a crizei economice”.
Pentru a evita blocarea economică a statului, proiectele mari şi de importanță strategică „trebuie asumate de către stat: extragerea şi exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, explorarea gazelor naturale din şisturi, exploatarea zăcămintelor de cupru, Cuprumin, Moldomin, extracţia şi exploatarea metalelor rare, Roşia Montană şi marele proiect de reindustrializare a României”, consideră Blănculescu.
Analistul economic a precizat că România are nevoie de proiectul de la Roşia Montană, în special datorită beneficiilor care revin ţării noastre în urma acestuia. Redevenţa şi participaţia statului din exploatarea de la Roşia Montană se ridică la peste un miliard de dolari, iar la bugetul de stat se va încasa peste 2,3 miliarde de dolari, din taxe şi impozite plătite de canadieni. Pe lângă aceste beneficii se adaugă cele rezultate din condiţiile stabilite între statul român şi compania canadiană, prin care se va folosi numai forţă de muncă din România, iar companiile româneşti vor avea prioritate în proiect. Acestea vor aduce statului aproape 3 miliarde de dolari. Un calcul ne arată că 5,2 miliarde de dolari vor intra în România, beneficiind astfel bugetul statului.
Aşa cum arată şi Ionel Blănculescu, industria extractivă din România are potenţialul de a realiza o multiplicare în economie, atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Acest domeniu încurajează activităţile economice conexe, aducând taxe şi impozite la bugetul de stat. Impactul pe care îl are industria extractivă, în special cea minieră, nu este unul local, doar în zona exploatăriim, ci afectează economia naţională.
Dezbaterea proiectului de la Roşia Montană în Parlament dovedeşte transparenţă din partea Executivului, legislativul fiind locul ideal pentru punerea pe masă a argumentelor pro şi contra.
Faptul că s-a trimis proiectul de lege în Parlament arată că Guvernul nu blochează investiţiile. Este important ca tot ce înseamnă exploatarea resurselor ţării să aibă şi votul Parlamentului, cel mai important for decizional al României. Fiecare parlamentar are posibilitatea de a-şi consulta alegătorii, iar în urma acestor discuţii poate da un vot care să reprezinte cât mai bine voința cetățenilor.
Ceea ce trebuie să se înţeleagă este că nu mai vorbim de acelaşi proiect ca anul trecut, sau ca acum mulţi ani. Negocierea care a avut loc între Guvern și investitorii de la Roşia Montană, aduce multe beneficii României. Proiectul pe care îl promovau cei de la PDL şi Traian Băsescu nu oferea garanţii de mediu, nu proteja patrimoniul şi nu aducea suficiente beneficii economice. Noua formă a proiectului prevede o redevenţă mai mare, o participaţie crescută a statului, iar 78% din beneficiile acestui proiect vor rămâne în România.
Statul caută banii necesari pentru a finanţa domenii precum sănătatea sau educaţia, iar unul dintre răspunsuri este dat de începerea marilor proiecte naţionale. Aşadar, contestatarii proiectului ar trebui să urmărească şi beneficiile economice ale proiectului înainte de a protesta pe străzi.
Ştirile orei
Varianta asta, de ce nu o ia nimeni in considerare?