Ariile protejate Romsilva au atras 100 de milioane de euro din fonduri UE

| 11 iun, 2013

Administraţiile parcurilor naturale şi naţionale administrate de Regia Naţionala a Pădurilor (RNP) - Romsilva au atras din fonduri europene peste 100 de milioane de euro în mai puţin de 10 ani, potrivit informaţiilor furnizate de directorul general al RNP, Adam Crăciunescu.

"Din 2004 şi până în prezent, adică de aproape 10 ani, administraţiile parcurilor naturale şi naţionale administrate de Romsilva au atras din fonduri europene peste 100 de milioane de euro. Romsilva a semnat în 2004 primele 16 contracte de administrare a parcurilor şi a ariilor protejate şi ulterior a preluat 22 din 28, câte există în România. Acestea sunt finanţate de regie şi totodată sunt susţinute în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene prin proiectele pe care le-au făcut în domeniu. În prezent, majoritatea administraţiilor parcurilor au centre de vizitare şi sedii, toate finanţate prin aceste proiecte. Practic, s-a creat o reţea bine conturată la nivelul biodiversităţii din România", a declarat directorul general al RNP - Romsilva, Adam Crăciunescu.

În opinia sa, aceste centre nu aduc profit pentru că în România nu există, la fel ca în alte ţări din Europa, o cultură a finanţării acestora din partea populaţiei sau din partea unor fonduri de mediu.

"Din păcate, aceste administraţi nu aduc profit pentru că în România nu există o cultură din partea populaţiei ca ele să fie sprijinite financiar. În Europa, aceste administraţii sunt susţinute de diverse societăţi, dar şi din contribuţii ale unor fonduri cum este Fondul de Mediu. Ar fi bine dacă un anumit procent din coeficientul care se aplică unităţilor care exploatează resurse naturale, de exemplu din exploatarea pe ape minerale, petrol sau piatră, ar ajunge în fondul acelor administraţii pentru a fi susţinute financiar. De asemenea, cred că trebuie să gestionăm mai bine şi Fondul de Mediu pentru că noi dăm 2% din valorificarea masei lemnoase, dar înapoi se întoarce foarte puţin, iar regia face un efort mare pentru a menţine aceste administraţii, necesare la nivelul României", a explicat Crăciunescu.

Romsilva investeşte anual în jur de 2,5-3 milioane de euro pentru administrarea celor 22 de arii şi parcuri naturale din structura Romsilva, deşi necesarul ar fi de circa 5 milioane de euro anual.

Potrivit Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS), ariile protejate din România deţin un potenţial turistic incredibil şi ar putea aduce venituri de 20 de milioane de euro, dacă s-ar introduce o taxă pentru vizitarea acestor zone. Cu toate că sunt foarte puţin promovate, acestea înregistrează anual în jur de două milioane de turişti.

România adăposteşte în cele 28 de arii protejate (parcuri naţionale şi naturale) de pe 850.000 de hectare, cele mai valoroase ecosisteme din Europa, 22 din aceste arii fiind în administrarea Romsilva de mai bine de nouă ani. RNP-Romsilva administrează în jur de 50% din fondul forestier naţional, adică 3,2 milioane hectare, din care 560.000 de hectare se află în ariile protejate, care se suprapun peste fondul forestier.

Potrivit unui raport realizat anul trecut de Facultatea de Silvicultură Transilvania din Braşov, sistemul de arii protejate generează valori substanţiale pentru economia României, veniturile estimate a se realiza numai din turism şi activităţi recreaţionale sau alte utilizări ale terenurilor şi resurselor fiind de 68 de milioane de euro.

În 2010, valoarea cuantificată a ariilor protejate a atins aproximativ 2,2% din PIB sau beneficii economice generate de 106 euro pe cap de locuitor din populaţia României

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ