ARPIM: Creşterea taxei clawback poate pune în pericol accesul pacienţilor la medicamente fără alternativă terapeutică
Creşterea taxei clawback, aplicată producătorilor de medicamente, poate pune în pericol accesul pacienţilor la medicamente fără alternativă terapeutică, suprataxarea industriei farmaceutice fiind o povară fiscală care a depăşit limita de suportabilitate, spun reprezentanţii ARPIM.
Taxa clawback a ajuns la 19,86% în trimestrul I al anului 2017, cu peste patru puncte procentuale mai mult decât în perioada similară de anul trecut.
„Analizele de date arată că la valori de peste 15% ale taxei clawback, medicamentele inovatoare fără alternativă terapeutică în piaţă devin nesustenabile. Sunt medicamente care pentru mulţi dintre pacienţi reprezintă unica soluţie de luptă cu boala. Este important ca autorităţile să recunoască acest fapt şi să abordeze echilibrat şi sustenabil accesul pacienţilor români la medicamentele de care au nevoie”, a declarat Dan Zaharescu, Directorul Executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
El a adăugat că speră că autorităţile înţeleg că această suprataxare pune în pericol accesul pacienţilor la medicamente şi vor elabora în cel mai scurt timp un mecanism de calcul echitabil.
”Ca şi până acum, suntem deschişi dialogului cu Ministerul Sănătăţii şi cu toate autorităţile implicate în identificarea unui mecanism corect de calcul al taxei clawback astfel încât, în cel mai scurt timp, această povară fiscală să se transforme într-un beneficiu pentru pacienţi şi pentru sistemul de sănătate”.